Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didieji bankai toliau investuoja milijardines sumas į naujus naftos ir dujų projektus

Didieji bankai toliau investuoja milijardines sumas į naujus naftos ir dujų gavybos projektus, nepaisydami įsipareigojimų siekti nulinių emisijų, teigia Londone įsikūrusios ne pelno organizacijos „ShareAction“ atstovai.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Bankas Energetika

Jų nuomone, investuotojai turėtų įpareigoti bankus reikalauti, kad įmonės, užsiimančios iškastinio kuro gavyba, pateiktų informaciją apie aplinkosaugos planus prieš skiriant finansavimą.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) pažymėjo, kad siekiant nulinių emisijų, būtina sustabdyti naujų naftos ir gamtinių dujų telkinių paieškas.

Tuo tarpu didieji bankai ir toliau padeda plėsti naftos ir dujų sektorių, įliedami į jį milijardines sumas, teigia aktyvistai.

Pavyzdžiui, HSBC į naujus naftos ir dujų projektus 2021 metais investavo apie 8,7 mlrd. JAV dolerių, „Barclays“ – 4,5 mlrd. JAV dolerių, „Deutsche Bank“ – 5,7 mlrd. JAV dolerių.

Tarp bendrovių, gavusių finansavimą, paminėtos „Exxon Mobil“, „Shell“, BP ir „Saudo Aramco“.

Visgi minėtos sumos yra gerokai mažesnės nei 2020 metais, kai vien HSBC į naujus projektus investavo daugiau nei 18 mlrd. JAV dolerių, remiantis konsultacijų bendrovės „Profundo“ duomenimis.

„ShareAction“ teigimu, taip yra dėl to, kad bankai daugiausia dėmesio skyrė įmonių poreikiui gauti finansavimą ir išlikti koronaviruso pandemijos metu, tuo tarpu 2021-aisiais finansavimas grįžo į priešpandeminį lygį.

Praėjusiais metais 24 didieji bankai, prisijungę prie iniciatyvos „Net Zero Banking Alliance“, kartu naujiems naftos ir dujų gavybos projektams suteikė 33 mlrd. JAV dolerių naujų paskolų, o keturi minėtos iniciatyvos steigėjai – HSBC, „Barclays“, „BNP Paribas“ ir „Deutsche Bank“ – suteikė daugiau nei pusę šios sumos –19 mlrd. JAV dolerių, teigia „ShareAction“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas