Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Didžiausias saulės elektrinių parkas Baltijos šalyse jau tiekia elektrą vartotojams

Danijos atsinaujinančiosios energetikos bendrovė „European Energy“ sėkmingai prijungė Anykščių saulės parko pastotę prie „Litgrid“ perdavimo tinklo. Tai didžiausias ir galingiausias saulės elektrinių parkas Baltijos šalyse, kuris yra pilnai įjungtas, o jo gamyba siekia daugiau nei 95 tūkst. MWh per metus ir gali aprūpinti beveik 100 tūkst. gyventojų. Šis projekto etapas yra itin reikšmingas žingsnis Lietuvai ir žaliosios ekonomikos plėtrai, rašoma įmonės pranešime spaudai.
Saulės jėgainės
Saulės jėgainės / 123rf.com

Tai pirmasis pilnai veikiantis toks saulės elektrinių parkas, kuris yra prijungtas prie Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ ir tiekia elektrą vartotojams. Jo plotas apima daugiau nei 120 ha, o parko momentinė galia siekia 65 MW.

„Saulės elektrinių parko prijungimas prie „Litgrid“ ir visiškas jo įjungimas – itin svarbus žingsnis norint didinti elektros gamybą mūsų šalyje iš saulės energijos. Džiaugiamės, kad kartu su vietos partnerių ir Lietuvos Vyriausybės pagalba galėjome įgyvendinti šį projektą ir taip pradėti naują saulės energetikos etapą Lietuvoje.

Šio parko prijungimas prie aukštosios įtampos perdavimo tinklų leis didinti atsinaujinančiosios energijos vartojimą ir siekti energetikos transformacijos tikslų“, – teigė „European Energy Lithuania“ vadovas Tadeušas Konkovskis.

Pasak bendrovės vadovo, tai vienas inovatyviausių saulės energijos projektų Baltijos šalyse. Parke esančios saulės baterijos, kurių yra daugiau kaip 140 tūkst., sumontuotos ant vartomos metalinės konstrukcijos, o tai suteikia galimybę keisti saulės modulių pasvirimo kampą ir gaminti dar daugiau energijos ryto ar vakaro metu.

Ambicingi bendrovės ateities planai ir žaliasis kuras

Danijos atsinaujinančiosios energetikos įmonės iki šių metų pabaigos visi prijungti parkų pajėgumai siekia daugiau nei 370 MW atsinaujinančiosios energijos pajėgumų Lietuvoje, kurie pagamino 455.966 GWh, kas sudarė 21.30 proc. visos vėjo elektrinių gamybos Lietuvoje ir 8.85 proc. visos elektros gamybos. Įmonė į atsinaujinančiosios energetikos projektus investavo daugiau nei 460 mln. eurų, o ateityje numatyta didesnė nei 1,6 mlrd. eurų investicija, kurios tikslas – pastatyti naujų vėjo ir inovatyvių saulės jėgainių, kurių bendra galia sieks daugiau nei 1 600 megavatų.

„Mums itin svarbu būti energetinės transformacijos dalimi. Norime padėti mūsų šaliai kuo greičiau pereiti prie žaliosios energetikos, pasiekti energetinę nepriklausomybę ir įvairiais būdais stengiamės dar labiau stiprinti Lietuvos atsinaujinančiosios energetikos sektorių“, – komentavo bendrovės vadovas.

T.Konkovskis papildė, kad Lietuvoje planuoja statyti 250 mln. eurų vertės „Power-to-X“ gamyklą. Ji padės lengviau atsinaujinančiąją energiją transformuoti į žaliąjį kurą, pavyzdžiui, e-metanolį ar žaliąjį vandenilį. Žaliasis vandenilis, pripažintas ateities kuru, gaminamas iš atsinaujinančiųjų energijos šaltinių, proceso metu susidaro itin mažas CO2 kiekis ir užtikrinamas tvarumas. Tikimasi, kad netolimoje ateityje šis novatoriškas gamybos procesas bus plačiai naudojamas Lietuvoje ir ilgainiui prisidės prie šalies eksporto didinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas