Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 21 /17:16

Druskininkai bandys atsisakyti „Gazprom“ dujų: svarsto apie SGD pirkimą, elektrines virykles

Druskininkuose kitais metais gali labai smarkiai išaugti dujų kaina, jeigu nebus rastas sprendimas, ką daryti su itin nepalankiu gamtinių dujų tiekėjo pasiūlymu.
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Druskininkai bandys atsisakyti „Gazprom“ dujų: svarsto apie SGD pirkimą, elektrines virykles / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dujos Druskininkuose gali pabrangti net tris kartus.

Energetikos ministro Roko Masiulio teigimu, tai yra pavyzdys, kaip blogai priklausyti nuo vieno gamtinių dujų tiekėjo, kaip dar visai neseniai buvo Lietuvoje.

„Druskininkuose buvo gautas dujų tiekėjo pasiūlymas, jis yra neįtikėtinai brangus. Mieste nėra žinoma, ką su juo daryti, jis nėra priimamas. Dujų kaina brangtų labai daug“, – žurnalistams sakė energetikos ministras.

„Druskininkų dujos“ perka gamtines dujas iš „Gazprom“ per „Haupą“. Vienintelė „Druskininkų dujų“ akcininkė yra bendrovė „Litesko“, kuri taip pat yra  centralizuotos šilumos tiekėja Druskininkų savivaldybės teritorijoje.

Trečiadienį šiuo klausimu vyks posėdis Energetikos ministerijoje.

„Tai yra pavyzdys, kai nėra dujų tiekimo alternatyvos, ką gali daryti tiekėjas. Likusioje Lietuvoje situacija yra stabili – turime terminalą, kuris užtikrina alternatyvų tiekimą, o Druskininkuose reikia ieškoti variantų“, – sakė R.Masiulis.

Paklaustas, kas lemtų kainos didėjimą, jis aiškino: „Transportavimas. Kadangi vamzdis ateina iš Baltarusijos, jis yra nutiestas privačios bendrovės, tai už transportavimą per Baltarusijos teritoriją, per Lietuvą imama didžiausia kainos dalis. Ieškosime variantų, ką daryti.“

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) 15min.lt informavo, kad 2015 metų lapkričio 30 dienos posėdyje patvirtino „Druskininkų dujų“ kainas buitiniams vartotojams kitų metų pirmajam pusmečiui.

„Šiuo metu Komisija nėra gavusi UAB „Druskininkų dujos“ atnaujinto gamtinių dujų kainų perskaičiavimo projekto“, – informavo VKEKK.

Pagal patvirtintą projektą, iki 500 kubinių metrų gamtinių dujų per metus suvartojantiems buitiniams vartotojams gamtinių dujų kaina kris 3 procentais, o sunaudojantiems nuo 500 iki 20 tūkst. kubinių metrų – brangs 3 proc.

„Šios kainos ir galios bent iki 2016 m. liepos 1 d. nepaisant už kokią kainą dujos bus tiekiamos iš UAB „Haupas“, – 15min.lt aiškino Druskininkų savivaldybės atstovai.

Kaltas biokuras

Kaip rašo naujienų agentūra BNS, pasak miesto mero Ričardo Malinausko, ieškoma sprendimo, kaip sumažinti dujų kainas – dėl to tariamasi ir su Energetikos ministerija.

„Svarstoma įrengti elektrines virykles dujų vartotojams, pastatyti mobilią arba nuolatinę išdujinimo stotelę (suskystintų gamtinių dujų – BNS) arba siekti, kad „Lietuvos dujų tiekimas“ perimtų dujų tiekimą“, – BNS sakė R.Malinauskas.

Svarstomos galimybės atsivežti suskystintas gamtines dujas iš Klaipėdos terminalo, pereiti prie elektrinių viryklių ir kiti variantai, – pranešė savivaldybė.

„Haupo“ vadovas Ričardas Matijošaitis BNS patvirtino, kad nuo kitų metų dujų kaina gali pasiekti 115 eurų už megavatvalandę. Anot jo, kainos auga dėl mažėjančio dujų suvartojimo.

„Kai buvo didelis kiekis (suvartojamų dujų – BNS) – 16-14 mln. kubinių metrų, mes galėjome amortizuoti išlaidas, o kai sumažėjo ir net 1 mln. kubų nebesiekia, kainos auga“, – BNS sakė R.Matijošaitis.

Jis aiškino, kad bendrovei, nepriklausomai nuo apimties, dujų transportavimas iš Baltarusijos kainuoja apie 400 tūkst. eurų per metus. Be to, nepasikeitė įmonės sąnaudos, nors parduodamų dujų kiekis ir sumažėjo.

„Beveik 15 kartų padidėjo dėl to transportavimo tarifas (1 megavatvalandės – BNS). Mes nusiuntėme raštą ir Kainų komisijai, pateikėme visus skaičius, ieškome visiems priimtino varianto“, – tikino „Haupo“ vadovas.

Svarsto apie SGD pirkimą

„Reaguodama į galimą tiek šilumos, tiek dujų kainų didėjimą, savivaldybė kreipėsi į dujas iš UAB „Haupas“ perkančias UAB „Litesko“ filialą „Druskininkų šiluma“ ir UAB „Druskininkų dujos“,  nerekomenduodama sudaryti sutarčių dėl dujų tiekimo 2016 metais su UAB „Haupas“, – laiške 15min.lt rašo Druskininkų savivaldybės atstovai.

Druskininkų katilinė, turėdama du biokuro katilus, trūkstamą šilumos kiekį gali pasigaminti iš rezervinio kuro skalūnų alyvos, o dėl galimybės aprūpinti dujomis buitinius vartotojus kalbama su Energetikos ministerija.

„Svarstomos galimybės atsivežti suskystintas gamtines dujas iš Klaipėdos terminalo, pereiti prie elektrinių viryklių ir kiti variantai“, – pranešė savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito