Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 08

Du atsiskaitymo būdai saulės elektrinių savininkams šiemet brango, vienas pigo, o ketvirtas – prisidėjo: kurį rinktis?

Gaminantys vartotojai atsiskaityti už atgautą elektros energiją gali keliais būdais – du iš jų šiemet pabrango, vienas atpigo, o ketvirtasis prisidėjo naujai. Tad, kokį iš šių būdų rinktis labiausiai apsimoka, turint nuosavą ar nuotolinę saulės elektrinę? 15min pasiteiravo ekspertų.
Jaunius Jatautas, Martynas Nagevičius ir Tadas Norvydas
Jaunius Jatautas, Martynas Nagevičius ir Tadas Norvydas / Asmeninio archyvo ir BNS nuotr.

Gyventojai, įsigiję saulės elektrinę, susiduria su dilema – vasarą ji pagamina gerokai daugiau elektros negu reikia, o žiemą, kai saulės mažai, kilovatvalandžių gali pritrūkti.

Baterijos, kur būtų kaupiama perteklinė pagaminta elektros energija ir panaudojama tuo metu, kai jos reikia, Lietuvoje nėra paplitusios. Tad lieka vienintelė išeitis – energijos perteklių atiduoti į elektros tinklą pasaugoti, o vėliau atsiimti ir atsiskaityti už pasinaudojimą elektros tinklais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros linija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros linija

Šiuo metu buitiniai gaminantys vartotojai atsiskaityti už elektros susigrąžinimą gali keturiais būdais. Tiesa, net dviejų iš jų kaina nuo sausio smarkiai ūgtelėjo.

Populiariausias tarp gaminančių vartotojų yra „pasaugojimo mokestis“ už kilovatvalandę iš tinklo susigrąžintos elektros – jis nuo šių metų pabrango 32 proc. Kitas įkainis – atsiskaitymo už leistiną generuoti elektrinės galią – kilo net 57 proc., rodo ESO duomenys.

Mažėjo tik trečiasis atsiskaitymo už elektros susigrąžinimą būdas: kilovatvalandėmis pagal procentus. Be to, nuo šių metų prisidėjo ir dar viena atsiskaitymo galimybė – mokėti pasirinktos elektros energijos persiuntimo paslaugos tarifu.

Tad, kokį iš šių atsiskaitymo būdų rinktis? 15min kalbinti ekspertai tvirtina, kad šiuo metu, kai elektros kainos, palyginus su pernai, gerokai nukrito, vienas iš šių būdų yra kur kas pranašesnis už kitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas