Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujininkai prašo Briuselio pagalbos: valstybės parama SGD terminalui – neteisėta

Lietuvos dujų asociacija Europos Komisijai pateikė skundą, kuriame nurodo, kad valstybės parama suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui yra neteisėta, kai kurios įstatymo nuostatos iškraipo konkurenciją.
Viktoras Valentukevičius
„Lietuvos dujų“ vadovas Viktoras Valentukevičius - tarp besiskundžiančiųjų / BFL/Martyno Vidzbelio nuotr.

Asociacijos išplatintame pranešime rašoma, kad Lietuvos dujų asociacija – „Lietuvos dujos“, „Dujotekama“, „Haupas“ ir „SG dujos“ – skundžiasi Europos Komisijai, dėl neteisėtos valstybės pagalbos skyrimo ir kitų konkurenciją iškraipančių nuostatų įstatyme, kuris reglamentuoja SGD terminalo statybą Klaipėdoje.

„Atlikta analizė rodo, kad SGD terminalo įstatymas ir jį įgyvendinantys teisės aktai prieštarauja Europos Sąjungos teisei, įskaitant, bet neapsiribojant sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo nuostatoms dėl valstybės pagalbos skyrimo bei vidaus rinkos veikimo, Trečiąjį energetikos paketą sudarantiems teisės aktams dujų srityje, numatantiems laisvę visiems vartotojams laisvai pasirinkti tiekėjus, o visiems tiekėjams – laisvai aprūpinti vartotojus. Šias gamtinių dujų vartotojų ir tiekėjų laisves SGD terminalo įstatymas nepagrįstai ir neproporcingai riboja, todėl asociacija, siekdama atkreipti Europos Komisijos dėmesį ir apginti ne tik asociacijos narių, bet ir visų gamtinių dujų vartotojų teises ir teisėtus interesus, pateikė Europos Komisijai skundą“, – rašoma pranešime.

15min.lt primena, kad projekte numatyta 25 proc. taisyklė.

Tam, kad būtų sukurta rinka, gamtinių dujų tiekėjo licencijas turinčios įmonės – „Dujotekana“, „Achema“, „Intergas“, Kauno termofikacijos elektrinė, „Lietuvos energija“ ir kitos – turės 25 proc. dujų pirkti iš SGD terminalo. Taip esą SGD terminalas bus įvestas į rinką ir sustiprės įmonių derybinė pozicija su „Gazprom“ dėl gamtinių dujų kainos mažinimo.

Tokią pačią dalį – 25 proc. dujų – įmonės turės pirkti ir iš „Gazprom“. Šie reikalavimai nebus taikomi, jei SGD terminalo ar „Gazprom“ dujų kaina bus didesnė nei ta, kurią nustatys Vyriausybė.

Įstatyme numatoma, kad 25 proc. reikalavimas gali būti panaikintas, kai SGD terminalas galės konkuruoti rinkoje „savo jėgomis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito