Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujos pinga toliau – tokios kainos matytos tik prieš karą. Ar energetikos kainų krizė liks praeityje?

Šiltiems orams mažinant paklausą, gamtinių dujų kainos Europoje toliau krenta. Trečiadienį Nyderlandų ateities sandorių biržoje TTF dujų kaina siekė mažiau nei 70 eurų už megavatvalandę (MWh) – tai yra beveik penkis kartus mažiau nei per piką rugpjūtį ir beveik tiek pat, kiek pernai vasarį, prieš Rusijos invaziją į Ukrainą. Ekonomistas Marius Dubnikovas mano, kad energetinė krizė liks praėjusių metų klausimu.
Dujos
Dujos / „Scanpix“ nuotr.

Naujus metus Europa pradėjo šiltais orais – štai Berlyne anksčiau užfiksuota šilčiausia metų pradžia. Tokie orai galbūt nuliūdino sniego mėgėjus, tačiau džiugina Europos verslus ir šalių vyriausybes. Dėl sumažėjusios paklausos Nyderlandų ateities sandorių biržoje TTF dujų kaina kasdien keliauja žemyn.

TTF biržoje pirmadienį dujos kainavo 73 eurus/MWh, antradienį – 72 eurus/MWh, o trečiadienį dar nukrito beveik 5 proc. – 15 val. Lietuvos laiku kainavo 69 eurus už megavatvalandę. Mažiausia trečiadienį popiet užfiksuota kaina - 68,6 euro už MWh.

Tai – 50 proc. mažesnės kainos nei prieš mėnesį ir mažiausios nuo vasario 21 dienos, likus kelioms dienoms iki karo pradžios.

Kainų piką dujos pasiekė pernai rugpjūtį, kai megavatvalandė kainavo 343 eurus, tad dabar dujos kainuoja beveik 5 kartus mažiau.

„Kol prognozės neparodys jokių žiemos orų, tikėtina, kad kainos ir toliau mažės“, – „Bloomberg“ teigė prekybos įmonės „Energi Danmark A/S“ analitikai.

Dujų kainų mažėjimas sumažino šildymo poreikį ir valstybių susirūpinimą, kad dujų atsargos bus per greitai išeikvotos, o kainas trauktis paskatino ne tik šiltesni orai, bet ir pastarosiomis dienomis Europoje gausiai gaminama vėjo energija.

Ekonomistas Marius Dubnikovas 15min tvirtino, kad dujų kainų mažėjimo tendencija yra daugiau nei aiški. Per pastarąjį mėnesį dujos atpigo 50 proc.

Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas
Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas

„Ši tendencija prasidėjo rugpjūčio pabaigoje, kai iš staigaus kainų augimo persilaužta į kritimą. Rugsėjo pradžioje buvau išsakęs nuomonę, kad energijos kainos turėtų pigti. Panašu, kad tai pasitvirtino ir ta kainų mažėjimo tendencija susiformavo“, – teigė M.Dubnikovas.

Ekonomistas svarstė, kad sausį ir vasarį oro temperatūros gali būti aukštesnės – tai galėtų kilstelėti į viršų ir dujų kainas, tačiau reikšmingo didėjimo jis nesitiki.

„Artėjant pavasariui galima pamatyti ir dar mažesnes kainas. Energetinė krizė, kaip tokia, yra praėjusių metų klausimas. Šiais metais turbūt kalbėsime atvirkščiai – kiek energija atpigusi palyginti su pernai“, – mano M.Dubnikovas.

Atsikvėps verslai, atsiranda prielaidos kainų mažėjimui

Nuo dujų kainų priklauso ir elektros kainos, o pigi energetika – didžiulis privalumas, paliečiantis tiek kiekvieną žmogaus gyvenimą, tiek verslą, teigia M.Dubnikovas.

„Kitą kartą peržiūrint (visuomenines – 15min) dujų ir elektros kainas, bus sąlygos jas ženkliau sumažinti – nebebus to augimo, kurį matėme sausio pirmą dieną. Tai ir didžiulė paskata verslui, nes pernai didžiausios baimės buvo, kad esant aukštoms energetinėms kainoms, dalis verslų gali neišgyventi“, – teigė M.Dubnikovas.

Pingant dujoms lengviau galės atsikvėpti ir tie verslai, kurie dėl energetinio kainų šuolio buvo priversti mažinti pajėgumus ar iš viso stabdyti veiklą.

„Tai netgi liečia tokią gamyklą, kaip „Achema“, kuriai dujos yra pagrindinė žaliava“, – pabrėžė pašnekovas.

Ekonomistas viliasi, kad ateityje energetinių kaštų mažėjimas sudarys prielaidas ir maisto produktų kainų mažėjimui šalyje.

Erikas Ovčarenko/BNS/„Achema“
Erikas Ovčarenko/BNS/„Achema“

„Ne iš karto, nes biržoje svyruojanti kaina tiesiogiai nedaro įtakos lentynoje gulinčioms prekių, kurios jau pagamintos, kainoms. Tačiau, jei energetikos kainos išsilaiko žemesniame lygyje ar net dar sumažėja, tai po keturių ar šešių mėnesių galime pamatyti ir maisto prekių kainų susitraukimą“, – mano M.Dubnikovas.

Kaip rašo „Bloomberg“, beveik perpus sumažėjusios dujų kainos, palyginti su 2022 m. vidurkiu, yra gera žinia ir politikams, ir vartotojams vartotojams, kurie per pastaruosius metus kovojo su didėjančiomis sąskaitomis, taip pat centriniams bankams, kurie buvo priversti didinti palūkanų normas, kad sumažintų infliaciją.

Dujų saugyklos Europoje sausio 2-ąją buvo užpildytos vidutiniškai 83,5 proc., šis rodiklis gerokai viršijo penkerių pastarųjų metų sezoninį vidurkį (70 proc.), rašo BNS.

Europos Sąjungos narės gruodžio 19-ąją susitarė dėl gamtinių dujų kainų Bendrijoje viršutinės ribos. Atitinkamame dokumente nurodoma, kad nuo vasario 15 dienos galiosianti kainų „lubų“ tvarka būtų taikoma tuo atveju, jeigu ateinančio mėnesio dujų kaina Nyderlandų TTF biržoje tris darbo dienas iš eilės viršytų 180 eurų už MWh ribą, o SGD kaina ir per tą patį laiką būtų 35 eurais didesnė už kainų kitose tarptautinėse rinkose vidurkį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas