Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

„Eesti Energia“ iš senų padangų pradėjo gaminti krosnių kurą

Estijos valstybinė energetikos bendrovė „Eesti Energia“ pranešė senas automobilių padangas pradėjusi naudoti kaip didelės energetinės vertės antrinę žaliavą krosnių kuro gamybai.
Senos padangos
Senos padangos / sxc.hu nuotr.

Pasak „Eesti Energia“, pradiniame gamybos etape bus perdirbamos Estijoje surinktos padangos, kurių per metus padaugėja maždaug 12 tūkst. tonų. Perdirbimo pajėgumams siekiant iki 260 tūkst. senų padangų, neatmetama galimybė, jog ateityje, vietines padangų sankaupas ištuštinus, jų bus gabenamasi iš kitų Baltijos šalių bei kitų valstybių.

„Šis puikus projektas leis efektyviai spręsti rimtą ekologinę problemą Estijoje ir, pagal galimybes, kaimyninėse valstybėse, kartu gaminant labai kaloringą kurą“, – sakė „Eesti Energia“ valdybos narys Margusas Valsas.

„Eesti Energia“ senų padangų kaip antrinės energetinės žaliavos panaudojimo technologiją kelerius metus kūrė kartu su Talino technikos universiteto mokslininkais bei Suomijos bendrovių „Ramboll Finland“ ir „AF Consulting“ specialistais. Europos Sąjungos ir vietos institucijų leidimai imtis tokio padangų perdirbimo gauti praėjusių metų pabaigoje.

„Į smulkias granules supjaustytos padangos – labai kaloringas kuras. Jų kilogramo energetinė vertė siekia beveik 35 megadžiaulius ir yra keturis kartus didesnė negu iš degiųjų skalūnų pagamintos alyvos. Jį bandyta sukurti prieš du dešimtmečius, bet nesėkmingai. Tačiau mūsų pastangas, jų panaudojimo 4-8 proc. dalimi šioje alyvoje technologijos, bandymus vis dėlto vainikavo sėkmė“, – sakė „Eesti Energia“ verslo plėtros skyriaus projektų vadovas Veljo Aleksandrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos