Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EK planuoja nurodyti ES valstybėms narėms toliau mažinti dujų suvartojimą

Europos Komisija nurodys ES valstybėms narėms toliau mažinti dujų suvartojimą kitą žiemą, pavykus pasiekti šiems metams išsikeltus energijos taupymo tikslus, ketvirtadienį teigė už energetiką atsakinga Komisijos narė Kadri Simson.
Kylančios dujų kainos
Dujos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Susidūręs su rekordinėmis energijos kainomis, kurių augimą paskatino Rusija plataus masto invazija į Ukrainą 2022 metų vasario mėnesį, 27 narių blokas liepą susitarė nuo 2022 metų rugpjūčio mėnesio iki 2023 metų kovo sumažinti dujų suvartojimą 15 proc., palyginti su ankstesnių penkerių metų vidurkiu.

Faktiškai dujų suvartojimo sumažėjimas viršijo „savanorišką“ tikslą dėl šiltesnių nei įprasta žiemos orų bei didelių išlaidų, privertusių vartotojus naudoti mažiau energijos.

ES statistikos agentūra Eurostatas nurodė, kad dujų suvartojimas ES nuo rugpjūčio iki sausio sumažėjo 19,3 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2017–2022 metais, tačiau dabar Briuselis nori padaryti dar daugiau.

„Neturėtume turėti iliuzijų, kad viskas lengvėja“, – Europos Parlamentui sakė K.Simson.

Pasak jos, valstybės narės vėl turėtų sumažinti paklausą 15 procentų.

Visgi bet kuriam pasiūlymui turi pritarti 27 valstybės narės.

„Ši priemonė veikė gerai ir tai yra geriausia garantija iki lapkričio mėnesio pasiekti tinkamą saugyklų užpildymo lygį“, – pridūrė pareigūnė.

Ji taip pat paragino kai kurias valstybes nares nustoti pirkti rusiškas suskystintąsias gamtines dujas (SGD), net jei joms netaikomos sankcijos. „

„Manau, kad galime ir turime kuo greičiau visiškai atsikratyti rusiškų dujų“, – sakė ji, ragindama įmones ir šalis nepratęsti pasibaigusių sutarčių su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas