Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistai apie planus mažinti PVM tarifą šildymui: „Tai kaip drambliui saldainiukas“

Vyriausybei svarstant galimybę sumažinti šildymui taikomą PVM tarifą nuo 9 proc. iki 5 proc. ekonomistai tvirtina, kad ši priemonė nebūtų labai efektyvi – gyventojai sumažėjimo beveik nepajustų. Šią žiemą sąskaitos už šildymą gyventojams ir verslui išaugo 2-2,5 karto.
PVM
PVM / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Info TV“ duomenimis, smarkiai išaugus šildymo kainoms Vyriausybė svarsto mažinti šildymui taikomą pridėtinės vertės mokesčio tarifą nuo 9 proc. iki 5 proc.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė laidai „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ patvirtino, kad svarstomos mokestinės priemonės, kurios derinamos su Europos Komisija, bet konkretaus tarifo neįvardijo.

Energetikos ekspertas, buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas sveikino ketinimą mažinti PVM tarifą šildymui, tačiau teigė, kad toks sumažėjimas nebūtų didelis.

„Tai nėra labai didelis sumažinimas, bet reikšmingas ir vartotojams naudingas“, – 15min teigė A.Sekmokas.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas laikosi kitokios nuomonės – jis įsitikinęs, kad PVM tarifo sumažinimas nuo 9 proc. iki 5 proc. būtų nereikšmingas.

„Turbūt suprantate, kad sumažinti tokiu dydžiu, kai yra tokios šildymo kainos, kaip dabar, būtų kaip drambliui saldainiukas. Niekas nieko nepajus. Čia anksčiau reikėjo rimtesnių priemonių galvoti, o ne tik priimti sprendimą, kad galima atidėti mokėjimus“, – 15min sakė V.Jankauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas

Tuo tarpu turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė atkreipė dėmesį, kad toks sprendimas nėra nei taiklus, nei tvarus fiskaline prasme, nes lemtų biudžeto praradimus.

„Rizika yra ta, kad keičiami pridėtinės vertės mokesčio tarifai yra labai horizontalios priemonės ir jos nėra taiklios, nes paliečia ir tuos, kuriems tokios lengvatos yra labai aktualios, ir tuos, kuriems to visai nereikia, o biudžeto pajamų eilutės dėl to siaurėja ir atsiranda praradimai“, – siūlymą, kalbėdama su 15min, įvertino ekonomistė.

Ji svarstė, kad trumpuoju laikotarpiu tokia priemonė „gal ir būtų galima“, tačiau fiskaline prasme tvariau būtų remti tuos namų ūkius, kurie susiduria su rimtomis energetikos infliacijos keliamomis grėsmėmis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

Be to, priėmus tokį sprendimą, kyla rizika, kad vėliau grįžti prie anksčiau galiojusio PVM tarifo bus labai sunku.

„Toliau nusimato rinkimų metai ir grąžinti mokesčius gali pasidaryti nepatogu, nepopuliaru ir visai kaip blogai. Šita priemonė gal ir populiari šitomis nepalankiomis aplinkybėmis, bet tai nėra pats taikliausias ir elegantiškiausias sprendimas“, – įvertino ekonomistė.

Ką daryti?

Efektyvesne priemone kovoti su aukštomis šildymo kainomis tiek V.Jankauskas, tiek ir I.Genytė-Pikčienė vadino sprendimą plėsti kompensacijų už šildymą gavėjų ratą.

„Šitas kelias padėtų taikliau atliepti susiklosčiusios situacijos pasekmes ir sutaupyti biudžetų lėšų iš pridėtinės vertės mokesčio“, – nurodė I.Genytė-Pikčienė.

V.Jankausko nuomone, daugiau sprendimų, kaip sumažinti šildymo kainą, šiuo metu nelabai ir yra.

„Jau per vėlu. Reikia galvoti, kaip pergyvensime žiemą ir ką toliau daryti. Pagrindinės problemos tiems, kurie liko priklausomi nuo dujų, kaip Vilnius. Reikia pagalvoti ir kuo greičiau pasiruošti, kad būtų mažinama dujų dalis šildyme“, – ragino ekspertas.

15min jau rašė, kad gyventojų sąskaitos už gruodžio mėnesį, ypač vilniečių, padidėjo iki 2-2,5 karto. Šilumos tiekėjai gerų žinių neturi ir prognozuoja, kad sausį ir vasarį šilumos kainos turėtų dar paaugti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito