Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertas apie „Perlas Energija“ sprendimą: „Chaosas elektros rinkos liberalizacijoje tęsiasi“

Ketvirtadienį apie 180 tūkst. klientų turėjęs nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ pranešė stabdantis veiklą. 15min kalbinti energetikos ekspertai sutinka, kad tokio įmonės žingsnio buvo galima laukti, tačiau, pasak Vidmanto Jankausko, elektros rinkos liberalizacijoje sumaištis ir toliau tęsis. Nors įmonė žada vartotojams kompensuoti kainos skirtumą, jis taip pat kelia klausimą, ar įmonė tikrai bus pajėgi tai padaryti.
„Perlas Energija“
„Perlas Energija“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Perlas Energija“ elektrą klientams tieks iki rugpjūčio 31 d., o naują tiekėją jie turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 d.

Bendrovė pranešė veiksianti tol, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais. Bendrovės akcininkai negaus jokio „Perlas Energija“ turto ir uždarbio įmonę uždarius, skelbiama pranešime spaudai.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas, vertindamas „Perlas Energija“ sprendimą stabdyti veiklą 15min sakė, kad tokio žingsnio buvo galima tikėtis nuo pat pradžių.

„Gal iš pradžių buvo nelabai aišku, ar jie gali, ar negali keisti sutarčių, bet tada teisininkai pasakė, kad vartotojai gali nenutraukti sutarčių ir reikalauti tiekti elektrą pagal sutartyje fiksuotą kainą. Tai sutartyje buvo numatyta. „Perlas Energija“ būtų klimpusi į skolas, kol būtų bankrutavusi“, – 15min sakė V.Jankauskas.

Visgi ekspertas prognozavo, kad „Perlas Energija“ klientams pereinant pas kitus tiekėjus, bus neišvengta chaoso.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas

„Įsivaizduokite, per trumpą laiką jie turi pakeisti tiekėją. Matome, kokios ir dabar eilės yra prie „Ignitis“. Suprantu, kad dauguma žmonių gali ir internetu sutartį sudaryti, bet yra daug žmonių, kuriems galbūt norisi popierinės sutarties, jie nori akis į akį susitikti ir pasikalbėti. Čia vėl bus chaosas. Mes chaoso turime daugybę, jis elektros rinkos liberalizacijoje toliau tęsiasi“, – kalbėjo energetikos ekspertas.

Nors „Perlas Energija“ žada sutartis su kitais tiekėjais sudariusiems klientams kompensuoti kainos skirtumą, V.Jankauskas kėlė klausimus, ar įmonė tikrai bus pajėgi tai padaryti.

„Aš nežinau, kiek jie galės kompensuoti, ar jie turi finansinius pajėgumus tai padaryti. Puiku, jeigu taip būtų, bet dabar kainos yra gerokai paaugusios nuo tada, kai žmonės sudarinėjo sutartis. Metų pradžioje galėjome sudaryti sutartį už 17–18 centų, o dabar siūlo 40 centų, skirtumas ne toks jau menkas“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Ekspertas ragina vartotojus nemiegoti

Tad ką dabar daryti vartotojams? V.Jankauskas sakė, kad kitų žingsnių, išskyrus sudaryti sutartį su kitu tiekėju, šiuo atveju nėra.

„Reikia paskatinti žmones, kad nors ir vasara, bet neužmikite ir susidarykite sutartis su vienu iš trijų tiekėjų – su „Ignitis”, „Elektrum” ar „Enefit”. Gausite kainas, aišku, ne tokias, kokias „Perlas Energija“ davė, bet tikėkitės, kad gausite kompensacijas”, – patarė jis.

Jis priminė, kad sutarties su kitu tiekėju nesudarę antrojo liberalizacijos etapo vartotojai pateks į garantinį tiekimą, o šios paslaugos kainos jau bus aukštesnės. Tuo metu priklausantys trečiajam liberalizacijos etapui gali patekti į visuomeninį tiekimą.

123RF.com nuotr./Elektros lemputė
123RF.com nuotr./Elektros lemputė

„Kalbant apie kainų fiksavimą, galbūt verta kainą fiksuoti, nes nelabai matyti, kad kainos mažėtų. Aišku, dabar yra susidaręs kainos pikas dėl įvairių susiklosčiusių priežasčių – viena iš jų yra baisi sausra, kuri kankina visą Europą, dėl to ir hidroelektrinės nedirba, atominės elektrinės mažina pajėgumus. Bet nelabai matome, kad šį rudenį tos kainos mažėtų”, – svarstė jis.

V.Poderys: vartotojai turėjo su tokia mintimi apsiprasti

15min susisiekus su Lietuvos energetikos agentūros vadovu Virgilijumi Poderiu jis teigė, kad išplatintą pranešimą tuo metu buvo tik perskaitęs, todėl gilių išvadų jis ir jo vadovaujama agentūra kol kas daryti negalinti.

Vis dėlto pats bendrovės sprendimas V.Poderiui staigmena netapo. Jis teigė, kad jog jau dvi savaites sklandantys įtarimai, jog „Perlas Energija“ sprendimas esamiems tiekėjams panaikinti fiksuotos kainos planus gali baigtis veiklos nutraukimu, ketvirtadienį buvo patvirtinti.

„Tą turbūt visi supratome tarp eilučių. Dabar tai pasakyta ne tarp eilučių, bet tiesiogiai. Man asmeniškai tai nėra netikėtumas. Man atrodo, kad tai, kas rinkoje atsirado per dvi savaites, ypač iš „Igničio grupės“ yra pasiūlymų tai problemai spręsti, pasiūlymas kaip „Perlo“ klientams ateiti pas kitus [tiekėjus]“, – kalbėjo V.Poderys.

Lietuvos energetikos agentūros nuotr./Virgilijus Poderys
Lietuvos energetikos agentūros nuotr./Virgilijus Poderys

Paklaustas apie psichologinį tokio sprendimo rezultatą ir apie tai, kaip antro pagal kontraktų skaičių tiekėjo veiklos stabdymas paveiks vartotojų pasitikėjimą elektros rinkos liberalizacijos procesu, jis sakė, jog rinka ir gyventojai turėjo bent porą savaičių su tokia mintimi apsiprasti.

„Kaip aš matau, rinkai ir gyventojams tai nėra didelis netikėtumas. Nemanau, kad tai stipriai pakeistų moralinį klimatą“, – sakė V.Poderys.

„Perlas Energija“ ruošia kompensavimo mechanizmą

„Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis pranešime teigė, kad šiuo metu intensyviai dirbama ruošiant kompensavimo mechanizmą.

„Jau dabar aišku, kad kompensuosime kainos skirtumą tarp fiksuotos mūsų kainos, kuri buvo sutartyje, ir naujo tiekėjo naujos kainos. Tokį kompensavimą taikysime klientams, kurių sutartyse vis dar galioja fiksuota kaina, ir tais atvejais, jei jie iki rugpjūčio 28 d. pereis pas kitą nepriklausomą tiekėją ar grįš į visuomeninį tiekimą“, – teigė įmonės vadovas.

Detaliai apie kompensavimo schemą klientus žadama informuoti netrukus.

Įmonės direktorius sako, kad greta kompensavimo mechanizmo, bendrovė kalbasi su kitais nepriklausomais tiekėjais ir ieško būdų, kaip palengvinti „Perlas Energija“ klientų perėjimą pas kitus tiekėjus

„Mūsų klientai galėjo sutartis pasirašyti ir sąskaitas apmokėti 2000 „Perlas“ terminalų. Suprantame, kad sutartį pasirašyti internetu nėra įprasta visiems, todėl siūlome kitiems nepriklausomiems tiekėjams naudotis terminalų infrastruktūra ir juose pasirašinėti sutartis su naujais klientais“, – sako V.Juraitis.

Primename, kad rugpjūčio 5 dieną „Perlas Energija“ viešai pranešė apie ketinimą pakeisti fiksuotų kainų planus pasirinkusių klientų sutartis. Vienašališku bendrovės sprendimu, fiksuotų kainų planų nebeliko, o visų klientų tarifai tapo tiesiogiai priklausomi nuo elektros kainos biržoje.

Tuo metu bendrovės vadovas V.Juraitis teigė, šį tokį lėmė tai, kad nuo praėjusių metų pabaigos nuolat auga energetinių resursų kainos, todėl teikti vartotojams fiksuotos kainos planus tapo nebeįmanoma.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) praėjusią savaitę kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama inicijuoti viešojo intereso gynimo procesą dėl „Perlas Energija“ veiksmų vienašališkai keičiant sutarčių su vartotojais sąlygas. Taryba taip pat prašo prokurorų laikinai apriboti įmonės turtą. Prokuratūra kol kas nepriėmė sprendimo, ar pradės tyrimą.

VERT įvertino riziką, jog „Perlas Energija“ nutraukusi sutartis gali parduoti finansinius instrumentus ir gauti nepagrįstų pajamų. Šie finansiniai instrumentai yra apsidraudimo priemonės (angl. hedging) – jomis bendrovė apdraudė elektros kainų svyravimą Suomijoje.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba anksčiau pranešė, jog „Perlas Energija“ klientams siūlomos sutarties sąlygos dėl vienašališko jos nutraukimo yra nesąžiningos, todėl įmonei nurodyta jų netaikyti, kitu atveju įmonei grės bauda iki 3 proc. metinių pajamų, bet ne daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas