Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasakė, kiek padidės sąskaitos už dujas ir elektrą

Nuo liepos elektra daugumai vartotojų turėtų brangti vidutiniškai apie 8 proc., o dujos namų ūkiams – 26–50 proc. Profsąjungų nuomone, toks kainų kilimas turės drastiškas pasekmes. O Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas sakė, kad vartotojams sąskaitos už dujas turėtų pakilti apie 60 centų, o tiems, kurie šildosi namus šia žaliava, apie 14 eurų. Elektros sąskaitos tiems, kurie yra pasirinkę standartinį planą, vidutiniškai turėtų kilti apie 1,2 euro.
Elektros ir dujų kaina
Elektros ir dujų kaina / 123RF.com nuotr.

Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina Krupavičienė Trišalėje taryboje kalbėjo, kad toks „drastiškas kainų kėlimas, ypač už dujas ir elektrą, turės pasekmių“. Ji mano, kad dėl to neišvengiamai augs paslaugų, ypač maisto, kainos.

„Šiuo metu, kai tik atsigauname iš COVID-19 pandemijos ir verslai tik grįžo į savo įprastą gyvenimą bei veiklas, toks dujų ir kainų augimas privers darbdavius didinti kainas už paslaugas. Jeigu verslas priverstas didinti kainas už paslaugas, turime abejonių, kaip bus dėl atlyginimų. Šiuo metu diskutuojame, kad turime didinti minimalų darbo užmokestį nuo naujų metų. Jeigu didėja kainos už paslaugas, verslui reikia sumokėti už elektrą ir dujas, todėl atlyginimams, kaip visada, pinigų pritruks“, – antradienį kalbėjo ji.

VERT: kainos gali kilti ir metų pabaigoje

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius patikslino, jog gamtinių dujų tarifai buitiniams ir nebuitiniams vartotojams skiriasi. Buitiniams vartotojams tarifai nustatomi du kartus per metus, o verslas moka kiekvieną mėnesį tokią sumą, kokia yra biržoje.

„Nuo liepos 1 d. tiek elektros, tiek dujų tarifas perskaičiuojamas išimtinai tik dėl pačių dujų, kaip žaliavos kainų, pasikeitimų. Šiuo metu, tai, ką moka verslas, jau atsispindi pasaulinėse rinkose esančias gamtinių dujų kainas. Jau dabar verslas moka aukštas kainas. Buitinių vartotojų tarifai dėl to, kad jie perskaičiuojami du kartus per metus, vėluoja ir jie nustatomi į pavėluotą situaciją rinkoje“, – trišalėje taryboje sakė jis.

R.Pociaus teigimu, buitiniai vartotojai už dujas 2021 metų I pusmetį mokėjo „gana žemą kainą“.

VERT vadovas Trišalės tarybos posėdyje nurodė, kad per metus biržoje gamtinių dujų kaina išaugo daugiau nei 6 kartus. Be to, anot jo, nuo liepos vartotojai vis tiek mokės trečdaliu mažiau už dujas nei žaliava kainuoja rinkoje.

„Programuojama problema, kad antrą pusmetį gamtinių dujų tiekėjai nesusirinks, buitiniai tiekėjai neprimokės tiek, kiek jie turi primokėti. Ir vėl kaupsis gamtinių dujų tiekėjų negautos pajamos. Jeigu tendencijos nesikeis, gali tekti kalbėti ir apie tarifų augimą metų pabaigoje“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VKEKK Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VKEKK Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius

R.Pociaus teigimu, tiek dujų, tiek elektros kainos auga dėl spartaus ekonomikos atsigavimo ir išaugusios paklausos. Taip pat žaliavų kainų augimą lėmė ir sektoriaus specifika.

„Nenorime sakyti, kad kainos žemos, todėl reikia jas didinti. Bet 2020 metais kainos Lietuvoje buvo vienos mažiausių Europos Sąjungoje. Be to, jos drastiškai mažėjo. Šiuo metu staigus žaliavų kainų atsigavimas rinkose sąlygojo tai, kad nustatytos VERT kainos yra net šiek tiek mažesnės, nei buvo iki pandeminio lygio“, – kalbėjo jis.

VERT skaičiuoja, kad dujų kainų kilimą labiausiai pajus apie 145 tūkst. gyventojų, kurie jomis šildosi namus. Jų sąskaita vidutiniškai pakils apie 14 eurų per mėnesį. Tie, kurie dujas vartoja kaip prabangos prekę (baseinų šildymui ir pan.), mokės daugiau kaip 500 eurų per mėnesį.

„Tiems vartotojams, kurie yra pirmoje grupėje, kurie gamtines dujas naudoja gamtinėse viryklėse maisto ruošimui, kaina didėja 26 proc. Tokių vartotojų yra daugiau kaip 475 tūkst. Vienas vartotojas vidutiniškai suvartoja apie 4,5 kubo, o įtaka galutiniai mokėtinai sumai per mėnesį – 60 centų. Kitaip sakant, taip, tarifo augimas procentiškai atrodo gana ženklus, tačiau kalbant apie mokėtiną sumą, ji nedidelė“, – aiškino ji.

Elektros sąskaitos tiems, kurie yra pasirinkę standartinį planą, vidutiniškai turėtų kilti apie 1,2 euro.

„Jeigu vidutiniškai vartotojas suvartoja apie 112 kWh per mėnesį, sąskaita nuo 15,8 euro pasikeistų iki 17 eurų“, – sakė R.Pocius.

123RF.com nuotr./Elektros kaina
123RF.com nuotr./Elektros kaina

Dujos brangs iki 50 proc.

15min primena, kad VERT sprendimu, visuomeninio elektros tiekimo kaina nuo liepos pabrangs apie 8 proc., o dujų kaina namų ūkiams pašoks net 26–50 proc.

Bendrovės „Ignitis“ populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas didės 7,8 proc. (1,1 cento) iki 15,2 cento už kilovatvalandę (su PVM), dviejų laiko zonų – 9,9 proc. (1,6 cento) iki 17,7 cento (dienos) ir 6 proc. (0,6 cento) iki 10,6 cento (nakties ir savaitgalio).

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas augs 7,1 proc. (0,9 cento) iki 13,6 cento, o dviejų laiko zonų – 8,9 proc. (1,3 cento) iki 15,9 cento (dienos) ir 4,3 proc. (0,4 cento) iki 9,7 cento (nakties). Abonentinis mokestis nesikeis.

Vartotojams, perkantiems elektrą iš žemos įtampos tinklų, viršutinė kainų riba augs 8,71 proc. iki 12,385 cento už kWh (be PVM), iš vidutinės įtampos tinklų – 8,07 proc. iki 9,084 cento. Šiuo metu jos yra atitinkamai 11,393 ir 8,406 cento.

Dujų maistui gaminti kaina augs 26 proc. – nuo 50 iki 63 centų už kubinį metrą (su PVM), o pastovioji dalis liktų tokia pati – 56 centai.

Iki 20 tūkst. kubų dujų per metus (šildymui) suvartojantiems namų ūkiams kaina didėtų 46,4 proc. nuo 28 iki 41 cento, o sunaudojantiems daugiau – pusantro karto nuo 26 iki 39 centų, o pastovioji dalis turėtų išlikti tokia pat – 3,99 euro.

Gamtinės dujos brangsta ir Latvijoje, panašiai kaip Lietuvoje – 25–43 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas