Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 16

Atpigus elektrai suviliojo su birža susieti planai? Štai ką reikia žinoti

Elektros kaina „Nord Pool“ balandį yra mažiausia per dvejus metus, tad iš anksčiau fiksuoti elektros tarifai gali atrodyti gerokai per dideli. Valstybės skiriama dosni 28,5 ct/kWh kompensacija suteikia savotiškas kainos „lubas“ ir vilioja rinktis su birža susietus elektros planus. Ką reikėtų žinoti ir kada iš tiesų verta tai daryti?
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Elektros kainoms sparčiai krintant, šiandien siūlomi fiksuoti planai taip pat nežymiai slenka žemyn, tačiau vartotojų kainos, fiksuotos iš anksčiau, neatrodo konkurencingos.

15min skaičiavimais, balandžio mėnesio didmeninė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvos zonai kol kas yra 61,88 ct/MWh. Paskutinį kartą mažesnė kaina fiksuota 2021 m. gegužę.

Skaičiuojant pagal Lietuvos energetikos agentūros (LEA) savaitinėse apžvalgose taikomą suvienodintos kainos metodiką, esant tokiai kainai biržiniai planai šiandien galėtų sugeneruoti 17-18 ct/kWh tarifą, o jei vartotojas pritaikytų savo vartojimo įpročius sekdamas valandinę elektros kainą – ir dar mažesnį.

Tačiau vartotojams geriau pažįstami fiksuoti planai užtikrina, kad mokėsite tą pačią kainą, net jei kainos biržoje šaus į viršų.

Kokie sprendimo rinktis su birža susietus planus privalumai ir kokios rizikos? Ką reikėtų žinoti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas