Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektros kainos krenta, bet tiekėjų planai taip sparčiai nepinga – konkurencija dar sumažėjo

Spalį elektros kainoms sumažėjus 43 proc., nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymuose reikšmingesnio pigimo nematyti. Beje, „Enefit“ atsisakė fiksuoto dvejų metų plano, tad konkurencija dar labiau sumažėjo: trumpesnį įsipareigojimų laikotarpį siūlo tik du tiekėjai – „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip rodo Lietuvos energetikos agentūros (LEA) nepriklausomų elektros tiekėjų vienos laiko zonos fiksuotų planų iki 24 mėn. palyginimas, „Elektrum Lietuva“ klientų prognozuojama mėnesio sąskaita siektų 72,83 euro be valstybės kompensacijos, o „Igničio“ – 74,1 euro.

Prognozuojama sąskaita skaičiuojama laikant, kad namų ūkis sunaudoja 150 kWh elektros per mėnesį.

Palyginus su spalio pradžia, šių dviejų įmonių planų prognozuojama mėnesio sąskaita sumažėjo apie 7 eurus, t. y. iki 10 proc., bet ne tiek, kiek rinkoje. Spalio mėn. 1–25 dienų vidutinė 1 kWh kaina „Nord Pool“ elektros biržoje, lyginant su rugsėjo mėn., sumažėjo 43 proc. ir siekė 0,20 Eur/kWh be PVM.

Lietuvos energetikos agentūra/Tiekėjų palyginimas
Lietuvos energetikos agentūra/Tiekėjų palyginimas

Trečiasis nepriklausomas tiekėjas „Enefit“, kurio dvejų metų laikotarpio fiksuotų planų kainos būdavo didžiausios, tokios galimybės nesiūlo jau antra savaitė.

Įmonės tinklalapyje likę tik du pasirinkimai – arba 84 mėnesių, t. y. 7 metų planas, kur reikėtų tokiam laikotarpiui užfiksuoti 41 cento už kilovatvalandę kainą, arba su birža susietas planas.

Lietuvos energetikos agentūra/Planų palyginimas
Lietuvos energetikos agentūra/Planų palyginimas

O prognozuojama mėnesio sąskaita pasirinkus su birža susietą planą ir perskaičiavus pagal vieningą palyginamąją bazę didžiausia būtų „Birštono elektra“, „EGTO energija“, „Elektrum Lietuva“ klientams, šiek tiek mažesnė „Enefit“ klientams, o mažiausia – „Igničio“.

Lietuvos energetikos agentūra/Tiekėjų palyginimas
Lietuvos energetikos agentūra/Tiekėjų palyginimas

Iki spalio 25 d. nepriklausomą elektros energijos tiekėją jau yra pasirinkę 70 proc. visų buitinių vartotojų.

Apskaičiuojant prognozuojamas sąskaitas daroma prielaida, kad per mėnesį suvartojama apie 150 kWh elektros energijos (statistinis vidutinio būsto elektros suvartojimas Lietuvoje per mėnesį). Dviejų laiko zonų tarifo atveju daroma prielaida, kad 75 kWh (50 proc.) elektros energijos suvartojama dienos metu, o 75 kWh (50 proc.) nakties metu.

Prognozuojama fiksuota mėnesio vienos / dviejų laiko zonų sąskaita, apskaičiuota pagal konkrečią dieną (kiekvieną antradienį) skelbiamas 1 kWh kainas.

Apskaičiuojant prognozuojamą mėnesio sąskaitą nurodomos planų su 18–24 mėn. kainos fiksavimo laikotarpiu be jokių papildomų nuolaidų (pvz., nuolaida pirmajai sąskaitai, mažesnis tarifas pirmiesiems mėnesiams ir pan.), valstybės taikomos kompensacijos (0,09 Eur/kWh), papildomų mokėjimų (pvz., už žaliąją energiją, mėnesio mokėjimas ir pan.).

Garantiniame tiekime – brangiausia

Garantinio tiekimo klientai šią savaitę mokėjo daugiausia, tačiau mažiau nei rugsėjį. Garantinio tiekimo faktinė mėnesio sąskaita, be kompensacijos, spalio mėnesį siekia 95,61 euro vienos laiko zonos ir 94,24 euro dviejų laiko zonų.

O visuomeninio tiekimo kaina perpus mažesnė: vienos laiko zonos – 49,5 euro, dviejų – 46,8 euro.

Lietuvos energetikos agentūra/Garantinis tiekimas
Lietuvos energetikos agentūra/Garantinis tiekimas

Į garantinį tiekimą patekusiems vartotojams prognozuojama mėnesio sąskaita apskaičiuota einamojo mėnesio galiojančio garantinio tiekimo 1 kWh kainą padauginus iš vidutinio elektros suvartojimo per mėnesį (150 kWh) sumos. Garantinio tiekimo kaina apskaičiuojama ir kinta kiekvieną mėnesį.

Garantiniame tiekime esančių vartotojų skaičius per pastarąją savaitę sumažėjo nuo 61 tūkst. iki 59 tūkst.

Iki šiol elektros energijos kainos fiksavimo laikotarpius (24 ar 36 mėn., 24 ar 84 mėn.) siūlė 3 tiekėjai. Nuo praėjusios savaitės vidutinį kainos fiksavimo laikotarpį (18–24 mėn.) siūlo tik „Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“. Oficialiai skelbiamame puslapyje „Enefit“ šiuo metu siūlo 84 mėn. elektros kainos fiksavimo laikotarpį. Pastarąją savaitę planų su 18–24 mėn. laikotarpio 1 kWh kainos nekeitė „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“ kainas keitė 0,5–1,5 proc. ribose, „Enefit“ planų su 84 mėn. laikotarpio 1 kWh kainos nekeitė.

Kainos nurodomos be valstybės taikomų kompensacijų. Palyginimui pateikiama visuomeninio tiekėjo kaina, kuri galioja iki sausio 1 d.

Spalio 25 d. duomenimis, nepriklausomą elektros tiekėją jau yra pasirinkę 1,18 mln. vartotojų, tai yra 70 proc. visų buitinių vartotojų. Tiekėjo dar nepasirinko 496 tūkst. buitinių vartotojų (30 proc. visų buitinių vartotojų), iš jų 429 tūkst. priklauso III liberalizacijos etapui. Garantiniame tiekime esančių vartotojų skaičius nuo praėjusios savaitės sumažėjo nuo 61 tūkst. iki 59 tūkst. (sutarčių su tiekėjais nesudarę I ir II etapo vartotojai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas