Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Elektrum“ ir „Enefit“ atsisakė trumpalaikių fiksuotų planų – sutartis iki dvejų metų siūlo tik „Ignitis“

Nepriklausomi elektros tiekėjai atsisako trumpalaikių fiksuotų planų – iki dvejų metų fiksuoti elektros kainas šiuo metu sutinka tik viena įmonė „Ignitis“, tuo tarpu „Enefit“ ir „Elektrum“ tokius pasiūlymas panaikino. Šios dvi įmonės klientams siūlo įsipareigoti ne trumpiau nei trejus metus, rodo Lietuvos energetikos agentūra (LEA) ketvirtadienį paskelbtas kassavaitinis elektros tiekėjų tarifų palyginimas.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Kaip skelbia LEA, nuo spalio vidurio 24 mėnesių planus siūlė du tiekėjai, o nuo praėjusios savaitės 24 mėn. laikotarpio planus siūlo tik „Ignitis“.

Atsižvelgiant į tai, nuo šiol LEA lygins 36–37 mėn. tiekėjų siūlomus fiksuotus planus, kuriuos teikia visi trys tiekėjai, vis dar siūlantys fiksuotos kainos planus. Šiuo metu 24 mėn. ir 84 mėn. elektros energijos kainos fiksavimo laikotarpius siūlo tik po vieną tiekėją.

Beje, pastaruoju metu didmeninės elektros kainos kyla į viršų. Lapkričio mėn. vidutinė 1 kWh kaina Nord Pool biržoje, lyginant su spalio mėn. 1 kWh kaina Nord Pool biržoje (0,189 Eur/kWh be PVM), padidėjo 20 proc. ir siekė 0,227 Eur/kWh be PVM.

O palyginus tiekėjų kainas, trejų metų laikotarpiui fiksuoti kainą brangiausiai siūlo „Ignitis“ – prognozuojama vienos laiko zonos mėnesio sąskaita siekia 66 eurus, „Elektrum Lietuva“ – 62,6 eurus, o „Enefit“ – 61,86 eurus.

LEA/Elektros tiekėjų palyginimas
LEA/Elektros tiekėjų palyginimas

Nuo praėjusios savaitės kainos išliko panašios – jas mažiau nei euru sumažino tik „Elektrum Lietuva“. Kainos nurodomos be valstybės taikomų kompensacijų.

„Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ siūlomų 36–37 mėn. fiksuotų planų vienos kilovatvalandės kaina siekia apie 41 centą, o „Ignitis“ – 44 centus.

LEA/Elektros tiekėjų palyginimas
LEA/Elektros tiekėjų palyginimas

Dvejų metų fiksuoto plano, kurį iš visų tiekėjų siūlo vienintelis „Ignitis“, vienos laiko zonos kilovatvalandės kaina siekia apie 51 centą.

Lietuvos energetikos agentūra/Elektros tiekėjų palyginimas
Lietuvos energetikos agentūra/Elektros tiekėjų palyginimas

Tuo tarpu prognozuojama mėnesio sąskaita pasirinkus su birža susietus planus gerokai mažesnė ir siekia nuo 56,75 eurų „Ignityje“ iki 59,69 eurų „Elektrum Lietuva“.

LEA/Nefiksuoti planai
LEA/Nefiksuoti planai

Su birža susietų planų kilovatvalandės kaina taip pat žemesnė ir siekia 38-40 centų.

LEA/Elektros tiekėjų palyginimas
LEA/Elektros tiekėjų palyginimas

Apskaičiuojant prognozuojamas sąskaitas daroma prielaida, kad per mėnesį suvartojama apie 150 kWh elektros energijos (statistinis vidutinio būsto elektros suvartojimas Lietuvoje per mėnesį). Dviejų laiko zonų tarifo atveju daroma prielaida, kad 75 kWh (50%) elektros energijos suvartojama dienos metu, o 75 kWh (50%) nakties metu.

Tuo tarpu garantinis tiekimas gruodį ir vėl ūgtels – vienos laiko zonos mėnesio sąskaita sieks 65, 36 eurus, kai lapkritį siekė apie 60 eurų.

Lietuvos energetikos agentūra/garantinis tiekimas gruodis
Lietuvos energetikos agentūra/garantinis tiekimas gruodis

Lapkričio pabaigos duomenimis nepriklausomą elektros tiekėją jau yra pasirinkę 1,18 mln. vartotojų, tai yra 71 proc. visų buitinių vartotojų. Tiekėjo dar nepasirinko 490 tūkst. buitinių vartotojų (29 proc. visų buitinių vartotojų), iš jų 428 tūkst. priklauso III liberalizacijos etapui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas