Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Elektrum Lietuva“: saulės elektros gamyboje trečiąjį ketvirtį išsiskyrė rugsėjis

Trečiąjį šių metų ketvirtį saulės gausa išsiskyręs rugsėjis leido penktadaliu padidinti elektros gamybą privačiose Lietuvos saulės elektrinėse. Energetikos sprendimų bendrovės „Elektrum Lietuva“ duomenimis, šiemet rugsėjį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, individualios saulės elektrinės pagamino 22 proc. daugiau elektros energijos, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime spaudai.
Kostas Dryžas
Kostas Dryžas / „Elektrum Lietuva“ nuotr.

Palyginti trečiąjį šių metų ketvirtį su liepa–rugsėju pernai, privačių saulės elektrinių gamybos ketvirčio balansas išliko neutralus, kadangi abu vasaros mėnesiai buvo mažiau saulėti nei praėjusiais metais.

„Elektrum Lietuvos“ Technikos ir tiekimo departamento vadovas Kostas Dryžas pastebi, kad iš pažiūros saulės šiemet buvo gana nemažai, bet elektros gamybos duomenys objektyviai atspindi tikrąją orų situaciją.

„Atsinaujinančios energetikos šaltinių gamybos apimtys priklauso nuo to, kokios susiklosto oro sąlygos. Matome, kad net ir mažiau saulėtomis dienomis elektrinės gamino elektrą, o namų ūkiai galėjo ją vartoti savo reikmėms bei susidariusį perteklių atiduoti į tinklą. Vis tik mūsų surinktų rodiklių vertinimu, šiemet trečiojo ketvirčio saulės elektros gamybos vidurkis buvo labai panašus kaip ir pernai – jis siekė 385 kilovatvalandes kilovatui (kWh/kW), kai tuo pačiu laikotarpiu prieš metus – 383 kWh/kW. Iš esmės, gamybos kiekis nepasikeitė“, – sako jis.

Saulėtą ir šiltą rugsėjį, remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, saulės spindėjimo trukmė šalyje sudarė 1,4 daugiamečio vidurkio reikšmės.

Rugsėjį labiausiai, arba 34 proc., saulės elektros gamyba išaugo Vilniaus apskrities saulės elektrinėse, kurios vidutiniškai pagamino 118 kWh/kW. Kauno regione tokių elektrinių turėtojai fiksavo 23 proc. elektros gamybos augimą – iki 112 kWh/kW.

Praėjusį mėnesį Šiauliuose ir Panevėžyje saulės elektros gamyba didėjo po 20 proc., atitinkamai iki 110 ir 104 kWh/kW. Nors saulėčiausia šalies vieta laikomas pajūris, Klaipėdos apskrityje įrengtų privačių saulės elektrinių gamyba rugsėjį padidėjo mažiausiai, arba 13 proc., tačiau sugeneruotos elektros vidurkis buvo aukštas ir siekė net 125 kWh/kW.

Liepą saulės spindėjimo trukmė Lietuvoje tik priartėjo prie daugiamečio vidurkio rodiklio ir sudarė 0,9.

Šis mėnuo palankiausias buvo Klaipėdos regiono saulės elektrinių turėtojams, kuriems elektros gamyba padidėjo 10 proc. iki 162 kWh/kW. Vieninteliame Panevėžio regione elektros gamyba smuktelėjo 2 proc. iki 135 kWh/kW, o bendrai mėnesio saulės elektros gamyba nacionaliniu mastu pakilo 3 proc. iki 150 kWh/kW.

Rugpjūtį saulės spindėjimas sąlyginai buvo kukliausias ir sudarė 0,86 daugiamečio rodiklio, o mėnesio gamybos apimtis visoje šalyje sumažėjo 16 proc. iki 122 kWh/kW.

Anot K. Dryžo, saulės spindėjimo trukme rugsėjis šiemet buvo labiau panašus į liepą nei rugpjūtis.

„Atrodytų, kad intensyviausiai saulė spindi ir ją labiausiai jaučiame vasarą, tačiau orai vėl pasirodė nenuspėjami. Rugsėjį saulė spindėjo 256,6 valandas ir trečiąjį ketvirtį tapo antru pagal šviesumą mėnesiu po liepos, kuomet saulė džiugino 269 valandas. Deja, bet rugpjūtį saulė spindėjo mažiausiai trečiąjį ketvirtį – iš viso 221 valandą“, – sako jis.

„Elektrum Lietuva“ duomenimis, šiemet antrąjį ketvirtį individualios saulės elektrinės pagamino 10 proc. daugiau, o pirmąjį ketvirtį – 41 proc. mažiau elektros energijos nei tuo pačiu metu pernai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas