Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nukėlė dar kartą: nuotolinio saulės elektrinių parko klientai nepasinaudojo ir saulėtu rugsėju

Vartotojų ilgai laukto didelio „Bičiulystės“ saulės parko paleidimo terminas nukeltas dar mėnesiui. Bendrovės klientai, vasarą baiminęsi prarasti valstybės kompensacijas, vis dėlto gavo savotišką „gelbėjimo ratą“ iš Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA), tačiau šiuo metu laukia paramos patvirtinimo. Nors projektas dar neveikia, sąskaitos jau atsidūrė klientų pašto dėžutėse.
Saulės jėgainės
Saulės jėgainės / Shutterstock nuotr.

Į 15min redakciją dar vasarą kreipėsi skaitytojas vilnietis Aurelijus S., praėjusių metų kovą pasirašęs sutartį su „Elektrum“ dėl nutolusios saulės elektrinės įsigijimo.

Vis dėlto, įrengimo procesas nevyko sklandžiai – nors elektrinių parką planuota užbaigti šių metų pavasarį, darbai buvo nukelti iki rugsėjo pabaigos, taip sukeldami sąmyšį tarp klientų dėl Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) skiriamos paramos.

Neseniai naujausias pabaigos terminas – rugsėjo 31 d. buvo dar kartą pratęstas – parką planuojama užbaigti iki spalio 31 d.

Aurelijus S. 15min sakė jau gavęs ir sąskaitą už dar neveikiantį saulės parką. Jam skirta APVA parama, kuri buvo patvirtinta anksčiau, nebegalioja. Vyras pateikė paraišką naujam kvietimui, tačiau paramos patvirtinimo iš APVA dar negavo.

Aurelijaus S. atvejis – ne vienintelis ir netgi ne ilgiausiai trunkantis. Po pirminės publikacijos redakcija gavo ir daugiau komentarų – dar vienas skaitytojas teigė „Bičiulystės“ parko įrengimo laukiantis jau beveik metus laiko.

Nukelia jau trečią kartą

Kaip jau rašėme, galimybe įsigyti saulės jėgainę Aurelijus susidomėjo 2022 m. kovo pradžioje. Jis išsirinko „Elektrum“ vystomą „Bičiulystės“ saulės parką Klaipėdos rajone, šalia Gargždų, kur rezervavo 1150 kW galios elektrinę.

Tada buvo sutarta, kad parkas bus užbaigtas iki 2023 m. kovo mėnesio. Vis dėlto sutartyje taip pat įrašyta galimybė pratęsti šį terminą 3 mėnesiais, jeigu ne viskas klostytųsi pagal planą.

123RF.com nuotr./Saulės elektrinė
123RF.com nuotr./Saulės elektrinė

Tad vėliausia parko įrengimo data turėjo būti liepos 31 d.

Tačiau statyboms vykstant ne taip, kaip numatyta, ši data buvo nukelta iki 2023 rugsėjo 30 d. Dėl šios datos tarp klientų kilo sujudimas: APVA visi nutolusios saulės elektrinės dokumentai, tarp jų ir įsigijimo, turėjo būti pristatyti iki rugpjūčio 31 d.

Klientai jau neteko suderintos paramos, tačiau galėjo pretenduoti į naują paramos etapą, kuris paskelbtas kaip tik rugpjūčio pabaigoje.

Kaip 15min informavo Aurelijus S., jis pateikė paraišką naujai paramai gauti, tačiau kol kas patvirtinimo nesulaukė.

123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos
123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos

„Buvusi APVA parama nutraukta, t.y. nepratęstas paramos laikotarpis. Šiuo metu paskelbtas naujas paramos etapas, tačiau paramos patvirtinimo iš APVA dar negavome. Patvirtinimas gali užtrukti iki 180 dienų“, – 15min komentavo jis.

Nors elektrinė jau turėjo būti paleista prieš savaitę, tačiau terminas vėl nusitęsė. Šiuo metu parko paleidimo data nukelta mažiausiai dar mėnesiu, iki spalio 31 d.

„Pagal atnaujintą darbų grafiką matome, kad likę du žingsniai (natūriniai bandymai ir pridavimo dokumentacijos tvarkymas) iki saulės parko perdavimo jūsų nuosavybėn užtruks ilgiau nei 10 dienų, ir saulės parko Jums neperduosime rugsėjo 30 d. Apgailestaujame dėl to, stengiamės skubinti institucijas, kiek tai mūsų galioje. <...> Suprantame, kad labai laukiate saulės parko veiklos pradžios, dėkojame už kantrybę. Jei vis tik nuspręsite pasinaudoti teise nutraukti sutartį, sumokėtą avansą jums grąžinsime“, – rugsėjį rašyta klientams išsiųstame laiške.

Tačiau klientai jau gavo sąskaitas už elektrines, nors parkas nepradėjo veikti. Štai Aurelijaus S. atveju iš „Elektrum“ atėjo 3-3,5 tūkst. sąskaita už jos įrengimą.

Ekrano nuotr./„Elektrum“ sąskaita
Ekrano nuotr./„Elektrum“ sąskaita

Būna ir taip: savo dalies laukia beveik metus

Kai kurie klientai parko įgyvendinimo laukia dar ilgiau nei Aurelijus S.

Po pirminės publikacijos į 15min kreipėsi kitas nutolusios elektrinės pirkėjas Andrius P., taip pat pasidalinęs savo istorija dėl „Bičiulystės“ parko.

Jo sutartis buvo pasirašyta 2022 balandžio 22 d. užsitikrinant daugiau nei 20 KW elektrinės dalies galios. „Pagal sutartį „Elektrum Lietuva" įsipareigojo perduoti pirkėjui elektrinės dalį ne vėliau kaip iki 2022 lapkričio 30 d., tačiau šį terminą gali pratęsti iki 2 mėnesių raštu apie tai informavęs pirkėją“, – rašė Andrius P.

Tačiau dar neatėjus terminui, 2022 rugsėjo 6 d. iš „Elektrum Lietuva“, jis gavo pranešimą, kad paleidimas nusikelia į 2023 birželio 30 d.

„2023 vasario mėnesį užklausiau, ar nesikeičia data, nes labai nesinorėjo prarasti saulėtos sezono dalies, nes jau ir taip pagal pirmą atidėtą terminą praradome pavasarį ir pirmą vasaros mėnesį. „Elektrum Lietuva“ pardavimų privatiems klientams ekspertė patvirtino, kad vieną kartą jau atidėtas terminas beveik galioja ir paleidimas numatomas 2023 liepos 1 d.“, – rašė vyras.

Shutterstock nuotr./Saulės elektrinės
Shutterstock nuotr./Saulės elektrinės

Jis dar du kartus tikslinosi dėl termino, kol birželio 15 d. sulaukė atsakymo, kad parko paleidimas nusikelia iki šių metų rugsėjo 30 d.

Nuo pradinės sutarties datos praėjo jau 11 mėnesių. Po to, kai iš „Elektrum“ sulaukė patarimo praleidus savo APVA paramos terminą, pretenduoti į naują 2023 m. šaukimą, jis teigia išreiškęs nepasitenkinimą dėl prarasto labiausiai saulėto metų sezono.

„Pasiūliau, kad mums kompensuotų prarastą generaciją. Atsakydami „Elektrum Lietuva“ man pasiūlė kompensuoti paslaugų teikimo mokestį – kelis šimtus eurų. Atsakydamas įvardijau, kad praradome generacijos už tūkstančius eurų ir norėčiau, kad tai ir būtų kompensuota. Jokio atsakymo negavau. Du kartus priminiau atsakyti – neatsakė“, – panašią istorija kaip ir kiti 15min kalbinti klientai dalijosi Andrius P.

„Elektrum“ žada paleisti parką laiku arba anksčiau

„Elektrum Lietuva“ atstovė spaudai Milda Basijokienė15min komentavo, kad didelio masto projekto įgyvendinimas jau artėja prie pabaigos.

„Klientams, rezervavusiems dalį jo galios, pradedame siųsti galutines sąskaitas apmokėjimui, kad galėtų tam iš anksto pasiruošti. Neprašome apmokėti iš karto vos gavus sąskaitą, tam suteikiame mėnesį laiko. Pagal sutartas sąlygas prie saulės parko prijungsime tuos klientus, kurie bus pilnai atsiskaitę už įsigytą jo dalį“, – nurodė ji.

Įmonės atstovė teigė, kad „Elektrum“ iš savo pusės jau yra atlikę visus įrengimo darbus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Elektrum“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Elektrum“

„Deja, šiuo atveju yra vėlavimų dėl dokumentacijos suderinimo iš kitų institucijų, nuo kurių taip pat priklauso parko paleidimo startas. Labai viliamės, kad viską pavyks sklandžiai suderinti ir greitu metu saulės parkas startuos, kaip ir yra dabar numatyta ar net anksčiau. Mes puikiai suprantame laukiančius ir nerimaujančius klientus, todėl nuolat juos informuojame apie projekto eigą ar bet kokius pasikeitimus“, – rašoma atsakyme.

„Elektrum“ atstovė teigė, kad ankstesnį darbų vėlavimą lėmė itin sudėtingos oro sąlygos. Už jį buvo pasiūlytos ir piniginės kompensacijos.

„Dauguma klientų jomis pasinaudos, tik keli atsisakė laukti šio projekto užbaigimo, jie turėjo tokią pasirinkimo teisę, todėl grąžinome jiems 50 eurų rezervacijos mokestį“, – nurodė M.Basijokienė.

VVTAT: vartotojai turi teisę į nuostolių atlyginimą

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) susidariusią situaciją pakomentavo lakoniškai. „Jeigu paslaugos teikėjas laiku nevykdo įsipareigojimų, vartotojai turi teisę į patirtų nuostolių atlyginimą. Jei šalys sutartyje aptarė netesybas, vartotojai turi teisę ir į jas“, – rašome 15min gautame atsakyme.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba

VVTAT sulaukia pavienių skundų dėl saulės elektrinių vystytojų galimai laiku nevykdomų įsipareigojimų.

„Kiekviena situacija vertinama individualiai, taigi konkrečiu atveju reiktų įvertinti tarp šalių sudarytą sutartį, vartotojo ir paslaugų teikėjo paaiškinimus ir dokumentus dėl kilusio ginčo ir kitas aplinkybes“, – rašoma atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas