Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 27 /2023 04 28

„Enefit“ atsisakė 84 mėnesių fiksuotos kainos plano: lėmė elektros rinkos pokyčiai ir sprendimai Seime

Žymusis 84 mėnesių trukmės fiksuotos kainos planas, kuriuo „Enefit“ išsiskyrė iš kitų tiekėjų, balandžio viduryje pranyko iš pasiūlos.
„Enefit“
„Enefit“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ilgiausias rinkoje siūlytas „Enefit“ fiksuotos kainos 84 mėnesių elektros „Superžalias“ planas nuo balandžio vidurio nebesiūlomas naujiems klientams.

„Superžalias“ plano trukmė 2022 m. vienu buvo pailginta nuo 72 iki 84 mėnesių, šis produktas netgi turėjo specialius partnerius – krepšinio klubą „Žalgiris“.

Bendrovės atstovai 15min patvirtino, kad nors nauji klientai tokių ilgų sutarčių pasirašyti nebegalės, esamiems plano naudotojams sutartys nebus nutrauktos.

„Enefit“ teigimu, planą „Superžalias“ pasirinkę trys ketvirtadaliai, t.y. apie 90 tūkst. bendrovės klientų.

Bendrovės vadovas Vytenis Koryzna sakė, kad plano atsisakymą iš esmės lėmė pokyčiai elektros rinkoje ir šalies teisėje.

„Energetinės krizės akivaizdoje dėmesį skyrėme daugiau saugumo ir stabilumo užtikrinančioms ilgalaikėms sutartims – tokias pasirašėme su maždaug trimis ketvirčiais mūsų klientų. Šiuos įsipareigojimus esame pasiruošę ir toliau vykdyti visą sutarties galiojimo laikotarpį. Vis dėlto dabar, atsižvelgdami į rinkos bei klientų elgsenos pokyčius, o kaip girdime šiandien – ir kitokią reguliacinę aplinką, siūlome vartotojams aktualesnes trumpalaikes ar su biržos planais susietas sutartis“, – 15min komentavo jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytenis Koryzna

Ketvirtadienį Seimas galutinai nubalsavo dėl kai kurių Energetikos įstatymo pakeitimų. Įstatymo pakeitimais būtų užkirstas kelias elektros tiekėjams taikyti sutartyse numatyti baudas, delspinigius ar netesybas, kuriuos vartotojas privalo sumokėti nutraukdamas elektros energijos tiekimo sutartį anksčiau, nei baigiasi jos galiojimo terminas.

Planas „Superžalias“ turėjo ypatingą sąlygą – pasirašius sutartį iš anksto nuperkamas ir rezervuojame reikiamas elektros energijos kiekis, o sutarčiai taikomas sutarties rezervavimo mokestis. Sutarties galiojimo laikotarpiu jam suteikiama 100 proc. nuolaida, tad atsisakius paslaugų sutarties terminui nepraėjus, taikomas rezervavimo paslaugos mokestis už likusį neišnaudotą pardavimo laikotarpį.

Naujuoju įstatymu tokie mokesčiai uždraudžiami.

„Atsigręžiant į pirmąjį šių metų ketvirtį matyti, jog kryptingai link to ėjome. Jau kurį laiką institucijos ir politikai skatino gyventojus aktyviai keisti sutartis, o dabar tokią elgsena įtvirtina įstatymo pataisomis. Tai reiškia, kad išnyksta sąlygos ilgalaikiam susitarimui tarp tiekėjo ir kliento. Kadangi pažadėdami klientui 7 ar 8 metus tiekti elektrą už fiksuotą kainą, mes savo įsipareigojimą ne tik papildomai draudžiame nuo kainos svyravimų, bet ir paverčiame šias sutartis investicijomis į atsinaujinančius išteklius. Sutartį pakeitus ar nutraukus tokios investicijos netenka prasmės“, – komentavo „Enefit“ vadovas.

Bendrovė vietoje ilgojo 84 mėnesių plano neseniai grąžino daugiau nei triskart trumpesnę alternatyvą – 24 mėnesių trukmės fiksuotos kainos planą.

Pagal ketvirtadienį Seime priimtą įstatymą, „Enefit“ vartotojams po kurio laiko dar turės pasiūlyti ir 12 mėnesių trukmės planą.

V.Koryzna teigė, kad rizikos lieka ir trumpalaikėse – metų ar ilgesnėse – sutartyse.

„Panašu, kad jos gali persikelti į siūlomas fiksuotas kainas. Kitaip tariant, tai reiškia, kad fiksuotos kainos planai taps dar mažiau patrauklūs, nes jų kainos gali kilti. Tad gali būti ir taip, jog elektros tiekimo rinkoje liks tik su biržos kainomis susieti planai bei trumpalaikės – kelių mėnesių – ir gal net mažiau patrauklios nei dabar fiksuotos kainos sutartys. Taigi – kyla klausimas, ar tikrai dėl tokių įstatymo pataisų vartotojas išlos ilgalaikėje perspektyvoje?“, – retoriškai klausė jis.

Didžioji dalis elektros energijos bus pagaminama „Enefit Green“ priklausančiose vėjo jėgainėse Lietuvoje, esančioje Šilalės bei Akmenės rajonuose. „Enefit“ žada ir toliau gyventojams tieks tik žaliąją, Baltijos šalyse pagamintą energiją, tačiau, kaip sakė V.Koryzna, „jau dabar aišku, jog naujų parkų vystymas nebus toks spartus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas