Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Enefit Lietuva“: liberalizuojant elektros tiekimą reikia daugiau švietimo

Lietuvai liberalizuojant elektros tiekimo rinką namų ūkiams, „Enefit Lietuvos“ vadovas teigia, kad konkurencija gali lemti palankias kainas vartotojams, tačiau svarbu jiems suteikti pakankamai informacijos apie visą kainos dereguliavimo procesą ir tiekėjus.
Elektros lemputė
Elektros lemputė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Neabejoju, kad tas konkurencinis formatas bus pakankamai intensyvus ir lems pakankamai geras sąlygas ir kainodarą klientams. O iš tokių vietų, kas galėtų vykti geriau, tai tikrai galėtų būti intensyvesnė vartotojų edukacija. Galėtų būti daugiau komunikuojama, kokios namų vartotojų teisės, pareigos ir naudos iš liberalizavimo“, – Vilniuje ketvirtadienį teigė Estijos energetikos holdingui „Eesti Energia“ priklausančios „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

Pasak jo, trys liberalizavimo etapai „sudėlioti techniškai labai teisingai tam, kad su tokiu nedideliu postūmiu išstumtų klientus į rinką rinktis tiekėją“, tačiau svarbu, kad vartotojai nesusigundytų galimai nepatikimais tiekėjais.

„Svarbu iškomunikuoti ir padėti vartotojams aiškiai atskirti vienus tiekėjus nuo kitų. (...) Kai atsidarė verslo rinka, atsirado labai daug tiekėjų, daugiausia tarpininkų, kurie tiesiog ieškojo formato, kaip pasipelnyti iš viso rinkos atidarymo ir per keletą metų, deja, dauguma jų bankrutavo. Tai labai svarbu patikimumo kriterijus“, – kalbėjo V.Koryzna.

Apie žengimą į mažmeninę rinką viena pirmųjų vasarį paskelbusi „Enefit Lietuva“ skaičiuoja turinti jau tūkstantį sutarčių su namų ūkiais.

Ketvirtadienį bendrovė pristatė „Enefit“ užsakymu atlikta apklausą, pasak kurios, didžiajai daliai šalies gyventojų rūpi tvarus bei ekologiškas gyvenimo būdas, tačiau daugeliui jo pasirinkimą apsunkina aukštesnė kaina.

„Beveik du trečdaliai (63 proc.) nežino dabar naudojamos elektros kilmės. Tačiau net trečdalis (33 proc.) lietuvių būtų linkę naudoti žaliąją energiją, jei ji būtų pigesnė arba kainuotų tiek pat kiek įprasta elektra“, – pranešime teigia V.Koryzna.

Gyventojų apklausą „Enefit“ užsakymu tyrimų bendrovė „Norstat“ atliko rugpjūčio 25-28 dienomis. Jos metu iš viso apklausta tūkstantis gyventojų, kurių amžius 18-74 metai.

Tarp elektros tiekėjų namų ūkiams šiuo metu yra ir Latvijos energetikos bendrovei „Latvenergo“ priklausanti „Elektrum Lietuva“, ir Lietuvos valstybinės energetikos grupės „Ignitis grupė“ valdoma „Ignitis“. Pastaroji veikia ir kaip visuomeninis elektros tiekėjas, iš kurio šiuo metu elektrą perka dauguma buitinių vartotojų, o elektros kainą reguliuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Seimas gegužę pritarė visiškam elektros tiekimo rinkos liberalizavimui. Tą patį mėnesį pradėta ir visuomenės informavimo kampanija – jos metu gyventojai supažindinami su pokyčiais. Gyventojų informavimui sukurta interneto svetainė pasirinkitetiekeja.lt.

Tiekimo rinkos liberalizavimas vyksta trimis etapais. Iki šių metų gruodžio 10 dienos norimą tiekėją galės pasirinkti daugiau kaip 5 tūkst. kWh per metus suvartojantys vartotojai, vėliau – mažiau suvartojantys gyventojai, nors jie gali ir nelaukti jiems numatytų etapų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas