Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ekspertas: laiko persukimas taupyti nebepadeda

Jau šį sekmadienį, spalio 27 dieną, vėl persuksime savo laikrodžių rodykles viena valanda atgal ir grįšime prie žiemos laiko, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime spaudai.
Laiko persukimas
Laiko persukimas / Shutterstock nuotr.

Toks laiko kaitaliojimas iki šiol vyksta norint geriau išnaudoti šviesųjį paros metą, tačiau yra kritikuojamas dėl poveikio sveikatai, skeptiškai žiūrima ir į tokio sprendimo ekonominę naudą. Tad ar laiko persukimas dar padeda sumažinti sąskaitas už elektrą?

Pasiteisindavo, kai apšvietimui reikėdavo daug energijos

„Visais laikais buvo norima sutaupyti kuo daugiau energijos ir taip sumažinti savo išlaidas, tad nieko keisto, kad viena pagrindinių laiko persukimo priežasčių taip pat yra ekonominė. Manoma, kad pavasarį pasukant laikrodžių rodykles valanda į priekį, šiltuoju metų laiku galima ilgiau naudotis natūralia šviesa vakare, sumažėja dirbtinio apšvietimo poreikis ir gerokai sutaupoma elektros energijos. Tai išties veikdavo anksčiau, kai elektros lemputės sunaudodavo labai daug energijos“, – apie laiko persukimo priežastis kalba nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

Bendrovės nuotr./Mantas Kavaliauskas
Bendrovės nuotr./Mantas Kavaliauskas

Sukioti laikrodžių rodykles ir įvesti vadinamąjį vasaros laiką dar 1895 metais pirmąkart pasiūlė anglų kilmės mokslininkas George`as Vernonas Hudsonas, nors daug kas idėjos autorystę priskiria 1907-ais straipsnį „Dienos šviesos švaistymas“ parašiusiam anglui Williamui Willettui. Nors pirma tokia idėja nesulaukė didelio susidomėjimo, tačiau Pirmojo pasaulinio karo metais, siekiant efektyviau išnaudoti dienos šviesą ir taupyti karo reikmėms skirtą elektros energiją, ji galiausiai vienai vasarai buvo pritaikyta praktikoje Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Vėliau vos metams – ir JAV.

Ilgainiui tokia praktika populiarėjo, ją išbandė vis daugiau šalių. 1980 metais visoje Europos Sąjungoje nutarta du kartus per metus – paskutinį kovo ir spalio sekmadienį – persukti laikrodžio rodykles viena valanda. Tokią praktiką taip pat perėmė Australija, Kanada, JAV ir daugybė kitų valstybių. Vasaros laikas Lietuvoje pradėtas taikyti 1981 metais ir su pertraukomis naudojamas iki šiol. Šiemet laikrodžių rodyklės bus persuktos valanda atgal naktį iš spalio 26-osios į 27 dieną.

Siekiama atsisakyti

Ilgainiui laikrodžio rodyklių sukiojimo populiarumas pasaulyje gerokai sumažėjo, dėl jo naudos jau kurį laiką diskutuojama ir Lietuvoje. Sveikatos apsaugos ekspertai pastebi, kad perėjimas tarp žiemos ir vasaros laiko neigiamai veikia žmonių organizmą, tuo metu padaugėja avarijų. Kaip teigia M.Kavaliauskas, vis labiau abejojama ir dėl ekonominės naudos – dirbtinis apšvietimas, priklausomai nuo jo tipo, gali nulemti vos iki maždaug 15 proc. viso elektros energijos suvartojimo. Suvartojimą galima dar labiau sumažinti naudojant itin taupias elektros lemputes.

„Įsigaliojus žiemos laikui spalio pabaigoje tenka keltis valanda anksčiau, kuomet būna tamsiau ir oro temperatūra paprastai – žemesnė. Vartotojams, kurie šildo namus kondicionieriais, elektriniais šildytuvais ar šilumos siurbliais, tai gali lemti didesnį elektros energijos suvartojimą. Negana to, persukant laiką pasislenka ir dviejų laiko zonų tarifo intervalai. Brangesnis dienos tarifas žiemą „įsijungia“ nuo 7 val. ryto – valanda anksčiau nei vasaros metu, kas taip pat nepadeda sumažinti elektros sąskaitų“, – nuogąstauja „Elektrum Lietuva“ atstovas.

Jis skaičiuoja, kad jei dviejų laiko zonų tarifą pasirinkęs vartotojas vasaros metu darbo dienomis 7-8 val. ryte sunaudoja po maždaug 1 kWh ir už ją moka nakties tarifu (0,162 EUR už kWh), mėnesio pabaigoje už 20 darbo dienų rytų iš viso sumoka 3,24 EUR. Žiemą tuo pačiu metu mokama dienos tarifu (0,245 EUR už kWh) ir jei suvartojimas nesikeičia, sąskaita paauga jau iki 4,9 EUR.

„Žinoma, reikia nepamiršti ir šildymo, dėl ko skirtumas gali būti dar didesnis. Vertinant visus šiuos aspektus, matome, kad laiko persukimas šiais laikais sumažinti elektros sąskaitų jau nebepadeda. Vartotojas paprastai negauna jokios naudos ir sumoka daugiau. Tokią tendenciją dažniausiai gali pamatyti ne tik dviejų zonų, bet ir vienos laiko zonos tarifą pasirinkę vartotojai“, – teigia energetikos specialistas.

Dar 2019 metais Europos Parlamentas balsavo už tai, kad laiko sukiojimo būtų atsisakyta nuo 2021 metų, suteikiant valstybėms galimybę nuspręsti, kurį laiką – vasaros ar žiemos – jos nori išlaikyti visam laikui. Tačiau kol kas šis sprendimas buvo atidėtas, o šalys narės iki šiol nesugeba rasti bendro sutarimo kaip ir kada įgyvendinti šį pakeitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?