Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 24

Valdžia spaudžiama aiškintis, kas pelnosi iš astronominių elektros kainų: būtina pasirūpinti viešu interesu

Kas gali pelnytis iš iki astronominių aukštumų išaugusių elektros kainų? Ar Lietuvai reikia skubėti pasitraukti iš BRELL žiedo – susitarimo su Baltarusijos, Rusijos, Estijos ir Latvijos elektros sistemų operatoriais? Kokį sprendimą geriausią būti daryti veiklą nutraukiančio tiekėjo „Perlas energija“ klientams?
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

„Kadangi yra viešas interesas, Generalinė prokuratūra galėtų identifikuoti, o kas paprašė tos kainos“, – 15min laidoje sakė nepriklausomas energetikos ekspertas dr. Vygintas Sidzikauskas.

Diskusijoje apie karščiausias energetikos temas taip pat dalyvavo „Cobalt“ vyresnysis teisininkas Ignas Jurkynas.

Kada pasitraukti iš BRELL?

– Vygintai, pradėkime nuo jūsų. Jeigu, kaip energetikos ministras Dainius Kreivys sako, Rusija negalėtų staiga atjungti Lietuvos nuo BRELL, tai kaip mes galime kada panorėję atsijungti?

V.Sidzikauskas: Matote, BRELL sistema yra skirta tam, kad vartotojas galėtų nepertraukiamai ir patikimai gauti elektros energiją. Kad įvykus kažkokiai nenumatytai problemai, atsijungus generavimui, sutrikus perdavimo linijoms, sistemos pajėgumai galėtų kompensuoti tuos nutikimus.

Reikia pasakyti, kad visos sistemos sudedamosios dalys – galime jas paminėti kaip Lietuvą, Latviją arba Estiją – turi sugebėti dirbti, kaip energetikoje vadinama, savu režimu. Taigi Lietuva, jeigu kas nors atsitiktų su Maskva arba kitais kaimynais, turėtų sugebėti apsirūpinti elektros energija ir pateikti ją vartotojams pati. Ir Lietuva tikrai tą galėtų padaryti, yra jau ir išbandžiusi, techniškai yra tam pasirengusi. Manau, kad BRELL‘ui Lietuva yra žymiai daugiau reikalinga šiuo metu negu atvirkščiai.

– Kodėl taip yra?

V.Sidzikauskas: Na, aš paminėsiu tik vieną nedidelį elementą – Rusijos Kaliningrado sritį. Mūsų galimybė iš Kruonio užtikrinti momentinį sistemos aprūpinimą Kaliningrado srities nesėkmės arba kažkokios avarijos atveju yra didžiulė parama. Manau, kad šituo atveju Lietuvos parama Kaliningradui yra žymiai didesnė negu atvirkščiai. Dėl to aš ir vertinu. Mes Baltarusijos elektros sistemai buvome labai gera parama, visų pirma su Kruoniu, bet ir kitais aspektais. Bet dabar mes turime tą tokią, na, sakykim, situaciją, kuomet jų nesaugi atominė elektrinė pagal mūsų įstatymus yra nepriimtina mūsų sistemoje. Bet, nepaisant to, mes vis tiek esame jiems labai naudingi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė

– Klausimas apie atsijungimą nuo BRELL žiedo – jeigu mes techniškai galime tą laisvai padaryti ir turėsime užtikrintą tiekimą atsijungus, kieno kamuolys dabar, kalbant apie atsijungimą, nes ir politikai teigia, kad nori anksčiau negu 2025-aisiais atjungti? Kieno sprendimas tai padaryti arba nepadaryti anksčiau?

V.Sidzikauskas: Manau, kad čia visų pirma yra techninis klausimas. Politikai, prieš priimdami bet kokį sprendimą, turėtų labai detaliai apibendrinti ir susitarti su energetikais, kurie valdo šitą sistemą. Negali pasakyti, kad politikas sumanė, pasakė, energetikas jau gali spausti mygtuką ir viskas čia vyksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas