Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Energetikos ministras: birželį Seimas gaus išvadą dėl Astravo AE saugumo

Vyriausybė netrukus pateiks Seimui išvadą dėl šalia Lietuvos statomos Baltarusijos Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo, žada energetikos ministras.
 Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pradėjome atlikti tą vertinimą ir planuojame Vyriausybės siūlymą, išvadą pateikti dar šiai Seimo sesijai – planas yra iki birželio vidurio. Tokiu būdu galėtume, Seimui patvirtinus dėl saugumo ar nesaugumo, pereiti į kitą žingsnį jau pakankamai greitai – nuo birželio mėnesio,“ – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą informavo Žygimantas Vaičiūnas.

Greičiau kreiptis į Seimą ministrą paragino parlamentinės Energetikos komisijos vadovas „valstietis“ Virgilijus Poderys.

Seimas balandį nutarė, kad Lietuva ribos elektros importą iš Astravo AE ir kitų nesaugių trečiųjų šalių branduolinių jėgainių.

Ž.Vaičiūnas anksčiau yra teigęs, kad Astravo AE ir šiuo metu Karaliaučiuje sustabdytas AE projektas kelia grėsmę Lietuvai, pažeidžia Branduolinės saugos konvenciją, reikalaujančią derinti aikštelių parinkimą su kaimyninėmis valstybėmis ir įvertinti jų poveikį bei galimą žalą jų žmonėms, gamtai ir urbanistinei aplinkai.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas