Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 21

Energijos kaupikliai: kada juos įsirengti apsimoka ir kiek tai kainuoja

Nors Lietuva pakankamai gerai elektrifikuota, prireikus prijungti naują nutolusį pastatą prie tinklo, galite gauti tūkstančius eurų kainuosiantį pasiūlymą. O ką jeigu įsigijus saulės elektrinę ir kaupiklį ir prie tinklo visai nesijungti? Tiesa, kaupikliai nėra vien tik atsiskyrėliams – štai neseniai valstybė per dieną išdalijo 1 mln. eurų paramą visiems gaminantiems vartotojams, argumentuojant, kad taip jie sutaupys. Ar tai tikrai apsimoka ir ar tinka jūsų būstui?
Elektra iš saulės
Elektra iš saulės / 123rf.com nuotr.

Kokios priežastys gali nulemti energijos kaupiklio įsidiegimą?

Naujovių išbandymas, sistemos subalansavimas, mėginimas sutaupyti, pasinaudoti valstybės parama, apsisaugoti nuo laikinų tiekimo sutrikimų, siekis iš principo tapti nepriklausomais nuo energiją tiekiančių verslų ir sukurti savo off-grid (liet. atjungtas nuo tinklo) sistemą.

Pastarasis būdas – Lietuvoje bene egzotiškiausias, tad pradėkime nuo jo.

Simas Grabauskas-Sankirtan Das, nusprendęs miškingoje nutolusioje vietovėje statytis nedidelį namelį, neturėjo prieigos prie elektros tinklo, tačiau kabelio įvedimas tuo metu būtų kainavęs iki 6 tūkstančių eurų. Be to, įvedimas užtrunka, o jam elektros reikėjo „čia ir dabar“.

15min vyras pasakojo, kad iš pradžių vykdydamas statybos ir apdailos darbus elektros gaudavo iš gana triukšmingo generatoriaus, tačiau greitai kilo mintis įsirengti nedidelę 1,3 kilovatų galios saulės elektrinę su 5 kilovatvalandžių talpos kaupikliu. Be to, pabaigus darbus taip ir pats namelis galėtų apsirūpinti elektros energija.

Asmeninio archyvo nuotrauka/S.Grabausko autonominis vasarnamis
Asmeninio archyvo nuotrauka/S.Grabausko autonominis vasarnamis

„Žiemą užteko elektros, bet aš ją stengiausi naudoti taupiai. Kai tu ten gyveni, elektrą naudoji „pilnai“. Mintis yra tokia: atvažiuoji vienai dienai – prieš tai akumuliatoriai būna pasikrovę ir tai vienai dienai tų 5 kWh kaip ir užtenka“, – apie savo patirtį žiemos metu pasakojo vyras.

Kadangi jame gyvenama ne nuolat, namelis sunaudoja minimaliai elektros – energiją naudoja saugumo kameros, signalizacija, pasirūpinta, kad žiemą neužšaltų vandentiekis, šaltesniu metų laiku naudojamas dujinis šildymas, tad šiam katilui taip pat atiduodama šiek tiek elektros.

Visos sistemos įrengimas S.Grabauskui-Sankirtan Das kainavo apie 1,2 tūkst. eurų. Keturis „užsigulėjusius“ akumuliatorius jis įsigijo iš vienos lietuviškos parduotuvės su 75 proc. nuolaida, jie kainavo 400 eurų. Vėliau, nepatenkintas šių būkle, pagal skelbimą nusipirko naudotus keturis akumuliatorius po 50 eurų, kuriais papildė sistemą. Įsirengimo procesu su kitais entuziastais jis dalijasi savo „Youtube“ kanale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito