Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Energijos skirstymo operatorius“ už „Vilniaus energijos“ diskriminavimą turės sumokėti daugiau nei 2 mln. Eur

Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo 2020 m. sausio 28 d. sprendimo civilinėje byloje dalį, kuria ieškovei UAB „Vilniaus energija“ iš atsakovės AB „Energijos skirstymo operatorius“ priteistas 1 724 600 Eur nuostolių atlyginimas už 2014 metus ir 535 000 Eur nuostolių atlyginimas už 2015 metus, pripažinus, kad ieškovė buvo diskriminuojama kitų termofikacinių elektrinių atžvilgiu, rašoma Lietuvos apeliacinis teismo pranešime spaudai.
„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune
„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Šią bylą Lietuvos apeliacinis teismas antrą kartą nagrinėjo apeliacine tvarka po to, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas panaikino Lietuvos apeliacinio teismo 2020 m. birželio 11 d. nutarties dalį, kuria buvo atmestas ieškinio reikalavimas priteisti ieškovei iš atsakovės 2 259 519 Eur nuostolių atlyginimą dėl ieškovės diskriminavimo.

Byloje kilo klausimas dėl ieškovės patirtų nuostolių apskaičiavimo, dėl to apeliacinės instancijos teismas byloje paskyrė teismo ekspertizę, pavesdamas tyrimo metu nustatyti ieškovės patirtų nuostolių dydį.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija pažymėjo, kad ekspertizės akte paaiškinta, kaip buvo apskaičiuojami ieškovės patirti nuostoliai, kuo buvo remiamasi, o visi skaičiavimai pagrįsti tiek šalių pateiktais duomenimis, tiek viešai prieinama ekspertizei atlikti reikalinga informacija.

Ekspertizės išvadose nustatyta, kad UAB „Vilniaus energija“ patirtų nuostolių suma už 2014 metus sudaro 1 866 616,74 Eur, o už 2015 metus – 688 434,33 Eur, t. y. ekspertų nustatytas UAB „Vilniaus energija“ negautų pajamų už 2014–2015 metus dydis net didesnis nei pačios UAB „Vilniaus energija“ apskaičiuotas ir prašomas priteisti negautų pajamų dydis.

Apeliacinės instancijos teismas, atsižvelgęs į ieškinyje pareikšto reikalavimo dydį, konstatavo, kad ieškovei atlygintina 1 724 600 Eur nuostolių už 2014 metus ir 535 000 Eur nuostolių už 2015 metus.

Lietuvos apeliacinio teismo 2023 m. vasario 23 d. nutartis civilinėje byloje Nr. e2A-10-302/2023 įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

ESO atstovas BNS Paulius Kalmantas teigė, jog bendrovė šiuo metu vertina galimybę skųsti teismo sprendimą.

„Pirminiu ESO vertinimu, priimta nutartis yra neteisinga, priimta pažeidžiant tiek materialines, tiek procesines teisės normas, todėl šiuo metu yra vertinama galimybė dėl priimtos nutarties teikti kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui“, – BNS teigė P.Kalmantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas