Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EP nariai ragina taikyti visišką embargą rusiškoms dujoms ir naftai

Apie 100 Europos Parlamento narių iš įvairių frakcijų ir politinių grupių pasirašė atvirą laišką dėl visiško naftos ir dujų importo iš Rusijos embargo, rašoma Europos Parlamento narių pranešime spaudai.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„ES turi nustoti finansuoti Putino karą Ukrainoje, – pabrėžia vienas iš laiško iniciatorių EP narys Andrius Kubilius. – Neabejotina, kad ES ir kai kurios ES valstybės narės yra labai priklausomos nuo Rusijos dujų ir naftos tiekimo, o prezidentas Putinas naudoja šią priklausomybę kaip geopolitinio spaudimo prieš Europą priemonę“.

2021 m. balandį Europos Parlamentas priėmė Rezoliuciją, kurioje teigiama, kad Rusijos Federacijos invazijos į Ukrainą atveju ES turėtų nedelsdama nutraukti naftos ir dujų importą iš Rusijos į ES. Invazija į Ukrainą prasidėjo 2022 m. vasario 24 d. tačiau praėjus 10 dienų, 2022 m. kovo 7 d., ES vis dar tylėjo.

Laiške EP nariai ragina ES kartu su valstybėmis narėmis nedelsiant įvesti embargą naftos ir dujų importui iš Rusijos į ES, kol Rusijos Federacija visiškai atsitrauks nuo Ukrainos. Priešingu atveju ES neveikimas sustabdyti dujų ir naftos importą iš Rusijos tik pailgintų Putino ginkluotųjų pajėgų siautėjimą Ukrainos miestuose, infrastruktūros, ekonomikos griovimą ir Ukrainos žmonių socialinės gerovės naikinimą.

„Mes negalime delsti ir leisti, kad tai tęstųsi. Kol Putinas vis žiauriau kariauja prieš Ukrainą, mes vis daugiau mokame už rusiškas dujas ir naftą į Putino kišenę (žr. infografiką, „Bruegel“), – sakoma laiške. – Kuo ilgiau Vladimiras Putinas galės finansuoti savo beprotišką karą prieš Ukrainą iš pajamų iš dujų ir naftos eksporto į Europą, tuo daugiau žalos Europa prisiims ant savo pečių“.

Dabar Europa finansuoja Putino išlaidas tankams ir artilerijai, nes per dieną mes sumokame Rusijai už dujų ir naftos importą apie 600 mln. eurų. Skaičiuojama, kad vienas tankas T-72 Rusijoje kainuoja apie 1,5 mln. eurų, o modernesnis tankas T-80 – atitinkamai 3 mln. Eur. Pirkdamos naftą ir dujas iš Putino, ES valstybės finansuoja apie 400 naujų tankų T-72 arba 200 naujų tankų T-80 per dieną įsigijimą. Tai daugiau nei drąsiems Ukrainos kariams pavyko sunaikinti iki šiol (iki kovo 6 d. buvo sunaikinti 285 tankai).

Vien 2020 m., kai buvo daug mažesnės dujų ir naftos kainos, ES sumokėjo Rusijai už energijos išteklių importą 64 mlrd. Eur. „Politico“ teigimu, tai sudaro visą Rusijos karinį metinį biudžetą, kuris 2020 m. siekė 62 mlrd. Eur.

Pasak parlamentarų, Europa 40 proc. savo anglies poreikių dengia importu iš Rusijos, todėl, nors rusiškos anglies importas sudaro daug mažesnę europinio Rusijos energijos importo dalį, jis taip pat turi būti sustabdytas.

„Šiandien Europa atsiduria dviprasmiškoje moralinėje situacijoje. Europiečiai po nedidelių dvejonių sutiko Ukrainai perduoti ginklus su prieštankinėmis granatomis ir „Stingeriais“, tačiau tuo pačiu metu toliau pirko rusiškas dujas ir taip finansavo naujus Putino tankus. Turime pasirinkti, kurioje pusėje esame“, – teigiama EP narių kreipimesi.

Dėl tokios situacijos Europos Sąjunga vadinamąsias SWIFT sankcijas Rusijos bankams pritaikė tik iš dalies, nes kai kurių ES valstybių narių sostinės baiminasi, kad įgyvendinus visiškas SWIFT sankcijas visiems Rusijos bankams nebus galima atsiskaityti už „Gazprom“ dujas, o dujų tiekimas iš Rusijos nutrūks.

„Todėl vienintelė išeitis Europai – paskelbti visišką Rusijos dujų ir naftos embargą ir imtis būtinų priemonių, kad būtų atkurti energijos išteklių netekimai kai kuriose valstybėse narėse. Tik taip Europa gali užbaigti Putino karą Ukrainoje, – teigia apie 100 EP narių iš įvairių EP frakcijų ir šalių. – Tai yra mūsų moralinė pareiga drąsiems Ukrainos žmonėms – nedelsiant įgyvendinti visišką rusiškos naftos, dujų ir anglies importo embargą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas