Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 06 /10:59

ESO pradeda masinį išmaniųjų elektros skaitiklių diegimą: paskaičiavo, kiek padės sutaupyti gyventojams

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pradeda išmaniųjų elektros skaitiklių diegimą – iki 2025 m. bus įdiegta apie 1,2 mln. šių skaitiklių. Bendrovė skaičiuoja, kad įrenginiai padės vartotojams sutaupyti apie 6 proc. elektros energijos.
Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai
Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip skelbia ESO, naujieji skaitikliai nuotoliniu būdu perduos elektros suvartojimo duomenis ir tinklo parametrus, todėl ESO galės greičiau ir tiksliau nustatyti bei šalinti gedimus, efektyvinti tinklo veiklą, o gyventojams nebereikės patiems nurašinėti ir deklaruoti skaitiklių rodmenų.

Išmanieji skaitikliai gyventojams, per metus naudojantiems daugiau nei 1 tūkst. kWh elektros, bei visoms įmonėms, bus įrengti iki 2025 metų pabaigos. Nuo 2026 metų skaitikliai bus keičiami visiems likusiems, pasibaigus senųjų skaitiklių metrologinei patikrai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renaldas Radvila
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renaldas Radvila

Iš viso nuo 2022 iki 2025 metų planuojama pakeisti 1,2 mln. skaitiklių.

„Išskiriame kelias grupes, kurios turės naudą, viena dalis – klientai. Jie galės matyti detalų elektros energijos suvartojimą ir keisti įpročius. Kita nauda – atliktos studijos su 3 tūkst. klientų parodė, kad klientai, matydami suvartojimo istoriją, keičia įpročius ir gali sutaupyti iki 6 proc. elektros energijos. Dabartiniu metu tai itin svarbu“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė laikinai ESO vadovo pareigas einantis Renaldas Radvila.

Jis sutiko, kad išmaniųjų elektros skaitiklių projektas užtruko: buvo atliktos kelios studijos, kaštų ir naudos analizė, vėliau Valstybinė energetikos reguliavimo taryba turėjo patvirtinti, kad ESO gali daryti šias investicijas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai

„Tai nėra taip paprasta, nes visam tinklui tai turi didelę įtaką. Diegimas prasidėjo tik tada, kai buvo įsitikinta, kad sistema puikiai veikė, niekas negali įsilaužti, pavogti duomenų“, – nurodė R.Radvila.

Be daug suvartojančių klientų yra dar kelios grupės, kurioms šiame procese bus teikiama pirmenybė.

„Tai yra nauji klientai, kadangi naujiems prisijungiantiems prie mūsų tinklo vartotojams svarbu užtikrinti elektros energijos tiekimą. Kita grupė yra gaminantys vartotojai, taip pat – neįgalūs klientai, jie rugsėjį galės teikti prašymus ir jiems bus diegiami skaitikliai. Tai yra prioritetai“, – nurodė ESO Išmaniosios apskaitos valdymo departamento direktorė Aurelija Židickytė-Orvydė.

Pasak jos, apie išmaniųjų skaitiklių diegimą kiekvienas klientas bus informuotas asmeniškai. Per mėnesį ketinama įrengti apie 30 tūkst. skaitiklių.

„Jei apskaitos skaitiklis yra viduje, klientas bus informuotas telefonu specialisto ar inžinieriaus, jei lauke – kliento dalyvavimas nėra būtinas“, – nurodė ji.

A.Židickytė-Orvydė akcentavo, kad ESO inžinieriai jokio mokesčio už skaitiklio pakeitimą neims.

Tuo metu vidutinis skirstymo tarifo pokytis dėl išmaniųjų skaitiklių diegimo sudarys apie 0,05 cento už kilovatvalandę.

„Skaitiklis yra kaip tinklo sudedamoji dalis ir ji yra įtraukta į tinklo investicijas – tinklo, infrastruktūros gerinimui“, – kalbėjo A.Židickytė-Orvydė.

1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių už daugiau nei 105 mln. eurų (su PVM) ESO įsigijo iš Prancūzijos bendrovės „Sagemcom Energy and Telecom“.

Šiuo metu Lietuvoje vartotojams jau yra įdiegta daugiau nei 35 tūkst. išmaniųjų skaitiklių. Pakeisti vieną skaitiklį užtrunka apie pusvalandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas