Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estija vėl trypčioja vietoje dėl SGD importo terminalo projekto

Estijai susirūpinus dėl apsirūpinimo gamtinėmis dujomis, pripažįstant riziką likti be rusiškų, verslumo ir informacijos technologijų ministras Andresas Suttas pareiškė, jog vyriausybė vis dar neapsisprendžia dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) importo terminalo projekto šalyje, taip pat nežino, kur jį galima būtų statyti.
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Energetika Estija

„Vyriausybė jau apsvarstė SGD terminalo klausimą, o kitą savaitę prie šio klausimo grįš išsamesnėms diskusijoms“, – šalies parlamente kalbėjo A.Suttas.

Tuo tarpu Ekonomikos ministerijos vicekancleris energetikai Timo Tataras šios savaitės pradžioje parlamento specialiosios valstybės biudžeto kontrolės komisijos neeiliniame posėdyje pareiškė, jog delsti dėl SGD terminalo šalyje projekto negalima, jei norima jau šių metų pabaigoje jį turėti, o Paldisko uostas jam būtų tinkamiausia vieta, nes "dėl jo įkūrimo jame pasistūmėta gerokai toliau nei bet kitur“.

"Estijai, gaunančiai SGD iš Klaipėdoje veikiančio terminalo, reikėtų tokį terminalą taip pat turėti, kad būtų užtikrinta visiška šalies nepriklausomybė nuo gamtinių dujų iš Rusijos. (...) Jei būtini sprendimai dėl įsigijimo būtų priimti dabar, terminalas būtų parengtas naudoti iki šių metų pabaigos“, – kalbėjo T.Tataras.

Savo ruožtu A.Suttas pripažino, kad jei gamtinių dujų srautas iš Rusijos dujotiekiu nutrūktų, Baltijos šalyse ir Suomijoje susiformuotų 45 proc. poreikio dujų deficitas.

„Tačiau svarbu paminėti, kad turime dujų jungtį su su Suomija „Balticconnector“, o nuo gegužės mėnesio taip pat turėsime jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos. Visos šios jungtys ir investicijos į infrastruktūrą yra labai svarbios“, – sakė jis.

„Manau, kad vienas svarbiausių aspektų sprendžiant šią užduotį yra tas, kad turime pasiekti bendrą supratimą ir susitarimą su Suomija, Latvija ir Lietuva, nes pačios Estijos dujų suvartojimas yra palyginti nedidelis, palyginti, pavyzdžiui, su Suomija ar Lietuva, todėl grynai apimties požiūriu būtų tikslinga tai įgyvendinti kaip bendrą projektą“, – pridūrė A.Suttas.

SGD terminalo Paldiskyje idėja vystoma jau daugiau nei dešimtmetį ir, kaip skelbė Estijos žiniasklaida, atsidūrė aklavietėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai