Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos parlamentui pateiktas įstatymo projektas dėl priemonių sutrikus dujų tiekimui

Estijos ekonomikos ir infrastruktūros ministerija pirmadienį parlamento ekonomikos komitetui pateikė kelių įstatymų pataisų projektą, kuriuo apibrėžiami rinkos dalyvių vaidmenys siekiant prisitaikyti prie ilgalaikio gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos sutrikimo.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Dujos Estija

Šiuo teisės aktu valstybė aiškiau reglamentuoja dujų tiekimą vartotojams, juos suskirstant į grupes krizinėse situacijose, priimdama Gamtinių dujų įstatymo, Ekstremalių situacijų įstatymo ir Konkurencijos įstatymo pakeitimus. Taip siekiama geriau pasirengti galimiems dujų tiekimo sutrikimams.

Ministras Taavi Aasas paaiškino, jog Estija privalo būti pasiruošusi galimam Kremliaus nurodymui nutraukti dujų eksportą į Europos Sąjungą ar kai kurias jos nares.

„Siekdami atsikratyti priklausomybės nuo rusiškų dujų turime veikti dviem frontais. Iki rudens kartu su “Alexela„ pristatysime suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, taip pat formuosime dujų rezervą“, – sakė ministras.

Jis patikslino, jog valstybinė perdavimo tinklų operatorė „Elering“ neketina konkuruoti su į SGD terminalo projekto įgyvendinimą pretenduojančia privačia bendrove „Alexela“.

„Alexela yra geras pavyzdys, kaip privatus sektorius gali padėti valstybei strategiškai svarbiais klausimais ir pasiūlyti greitus sprendimus. “Elering„ nekonkuruos su “Alexela„, nes pati SGD terminalo projekto vystymu neužsiims, o tik suformuos jam sąlygas“, – sakė T.Aasas.

Kaip jau buvo skelbta, Estija ir Suomija pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą dėl šalių bendradarbiavimo įgyvendinant SGD importo terminalo projektą.

Bendrą projektą planuojama įgyvendinti ne vėliau kaip šiais metais, išsinuomojant plaukiojantį terminalą, kurio išdujinimo pajėgumas būtų ne mažesnis kaip 30 teravatvalandžių per metus. Šalys pasiskirstys projekto sąnaudas, priklausomai nuo to, kiek kiekviena jų sunaudoja dujų.

Už projekto įgyvendinimą bus atsakingos Estijos „Elering“ ir Suomijos „Gasgrid“. Terminalas veiklą pradės toje šalyje, kurioje paslaugų infrastruktūra bus plėtojama sparčiausia, o vėliau įsikurs Suomijos Ingos uoste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas