Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa ruošiasi laidoti „Šiaurės srautą 2“?

Prieš Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ planuojamą tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu „Šiaurės srautas 2“ pasisakė jau devynios ES šalys, o prie projektų priešininkų stovyklos prisijungė net Čekija, kuriai naujasis dujotiekis atneštų naudą, rašo gazeta.ru.
Nord Stream
Nord Stream / Scanpix / Postimees.ee

Ekspertai teigia, kad ES vis dar tikisi, kad dujų tranzitas per Ukrainos teritoriją bus išsaugotas.

Europos Komisija (EK) patvirtinto gavusi prašymus uždrausti dujotiekio „Šiaurės srautas 2” vykdymą. Apie tai antradienį paskelbė ES atstovė Anna Kaisa Itkonen.

ES vis dar tikisi, kad dujų tranzitas per Ukrainos teritoriją bus išsaugotas.

Laiškas su prašymu uždrausti naująjį dujotiekį buvo adresuotas už energetikos sąjungą atsakingam EK viceprezidentui Marošui Šefčovičiui. Prašymo autoriai pažymi, kad naujojo dujotiekio statyba neatitinka ES interesų ir kenkia karo draskomai Ukrainai.

Jau anksčiau apie šį laišką rašė dienraštis „The Financial Times“, pagal kurio informaciją, jo iniciatorėmis tapo Slovakija ir Lenkija.

Šį kreipimąsi palaikė ir Čekija, Vengrija, Rumunija, Estija, Latvija, Lietuva bei Graikija. Dokumentą taip pat planavo pasirašyti Bulgarija, tačiau vėliau persigalvojo.

Laiško autoriai įrodinėja, kad „Šiaurės srauto 2” įgyvendinimas padidins Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų, kuomet pagal ES priimtą energetikos strategiją yra numatyta energetikos išteklių diversifikacija.

Be to, priminta, kad Rusija naująjį dujotiekį gali naudoti kaip spaudimo priemonę tiek ES šalims, tiek jos kaimynėms.

Planuojama, kad Baltijos jūros dugnu iki Vokietijos tiesiamo „Šiaurės srautas 2” pajėgumas siektų 55 mlrd. kubinių metrų. Vamzdynas eitų visiškai šalia jau egzistuojančio „Šiaurės srauto“ dujotiekio, kurio galingumas taip pat siekia 55 mlrd. kubinių metrų.

Tiesdama šį dujotiekį Maskva siekia visiškai atsisakyti dujų tranzito per Ukrainos teritoriją iki 2020 m.

Jau anksčiau Briuselis ne vieną sykį reikalavo išsaugoti dujų tranzitą per Ukrainą, nes jo panaikinimas galėtų pakenkti tiek ES energetiniam saugumui, tiek dujų rinkos balansui Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai