Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 27

Europos energetinis saugumas – riziką kelia ne tik dujos

Kai Rusija šiais metais įsiveržusi į Ukrainą nutraukė pagrindinį pigių gamtinių dujų srautą, daugeliui Europos šalių teko smarkiai palaužyti galvas, kaip gauti degalų – kainos smarkiai išaugo ir kilo rimtų klausimų dėl žemyno energetikos ateities.
Energetika
Energetika / „The New York Times“/SUZIE HOWELL nuotr.

Tačiau dujos nebuvo vienintelis kuras, kuriam šiais metais kilo didelių išbandymų.

Branduolinės ir hidroenergijos gamyba strigo dėl vėluojančios techninės priežiūros ir ekstremalių oro sąlygų, tačiau rekordinė vėjo ir saulės energijos gamyba išgelbėjo Europą nuo kur kas blogesnio likimo, rodo energetikos ekspertų grupės „Ember“ duomenys.

Europos energetikos krizė kol kas stabilizavosi, tačiau neapibrėžtumas dėl žemyno energetikos ateities gali išlikti dar ilgus metus.

Didelė infliacija padidino spaudimą lyderiams diversifikuoti energijos šaltinius ir kurių Europos šalių atsakas į krizę įstūmė jas į keblią padėtį neseniai vykusiame JT klimato viršūnių susitikime Šarm el Šeiche, Egipte.

Europos šalys nepagailėjo pinigų, kad įveiktų savo konkurentes ir prieš žiemą sukauptų pakankamai dujų atsargų – jos supirko daug dujų iš Jungtinių Valstijų, aplenkdamos Afriką ir taip pakėlė kainą rinkoje, kad dujos tapo neįperkamos daugeliui skurdesnių šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant