Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Foksita“, kaip ir „Danpower“, Kaune gavo didesnį elektros tarifą

Laimėjusi ginčus teismuose, bendrovė „Foksita“ už jos kogeneracinėje jėgainėje Kaune gaminamą elektrą 12 metų gaus fiksuotą, didesnį nei rinkoje tarifą. Tokį pat tarifą, jei teismas patvirtins taikos sutartį su Energetikos ministerija, gaus ir Vokietijos kapitalo įmonė „Danpower Baltic“. 
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Valstybinė energetikos inspekcija (VEI) praėjusią savaitę išdavė „Foksitai“ leidimą gaminti elektrą – tai suteikė teisę jai gauti 2013 metais aukcione laimėtą 12-kos metų fiksuotą 9,7 cento tarifą.

Vienas „Foksitos“ akcininkų Algimantas Stasiukynas teigė, kad bendrovė įgijo teisę gaminti elektrą didesniu tarifu. Pasak jo, investicijos į jėgainę atsipirks per 8-13 metų.

„Viskas baigėsi teigiamai. (...) Mums nebuvo išduotas pratęsimas dėl neteisingai interpretuojamo įstatymo ir leidimų išdavimo taisyklių. Mes turėjome leidimą gamybai be skatinamųjų tarifų, po visų teismų mums, kaip įstatyme numatyta, išdavė leidimą gamybai su skatinamuoju tarifu (...) Jeigu vasarą dirbsime normaliai, tai mūsų atsipirkimas apie 8 metai, jeigu vasarą nedirbame – 12-13 metų. O anksčiau buvo begalybė, be skatinamojo tarifo“, – BNS teigė A. Stasiukynas.

VEI laikinasis vadovas Andrius Daščioras patvirtino, kad naujas leidimas bendrovei išduotas 2013 metų rugpjūčio 28 dieną suteikto leidimo pagrindu.

„Foksita“ įgijo teisę 12 metų gaminti elektros energiją pagal 9,702 euro cento/kWh (be PVM) fiksuotą tarifą“, – BNS sakė A. Daščioras.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) balandžio 3 dieną galutinai priėmė „Foksitai“ palankų sprendimą ginče su inspekcija.

Ginčas tarp „Foksitos“ ir VEI kilo, skirtingai interpretuojant, kiek darbų jėgainėje atlikta. Norint pratęsti statybos leidimą, turi būti atlikta ne mažiau nei 50 proc. darbų, o pasak „Foksitos“ nusamdytų auditorių, 2016 metų sausį jų buvo atlikta 70,8 proc. Tačiau VEI laikėsi pozicijos, kad darbų buvo atlikta mažiau nei pusė.

2013 metų birželį skatinimo kvotų aukcioną su fiksuotu tarifu 12-kai metų laimėjo 5 bendrovės: „Foksita“, „Eurovistos servisas“, „Geco-Taika“, „SSPC-Vilnius“, „SSPC-Taika“ (dabar „Danpower Baltic Taika elektrinė“ Kaune).

„Danpower Baltic“ antradienį su Energetikos ministerija pasirašė taikos sutartį, kuria bendrovei atkuriamas panaikintas leidimas elektros gamybai Kaune su 9,7 ct už kWh fiksuotu tarifu 12-kai metų.Sutartis įsigalios, kai jai pritars LVAT – tai gali įvykti gegužės 22-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas