Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Fortum“ penkmetis: į sąvartyną nenukeliavo per milijoną tonų šiukšlių

1,1 mln. tonų šiukšlių – tiek atliekų per penkerius metus nenukeliavo į sąvartynus ir buvo sudeginta „Fortum Lietuva“ jėgainėje, veikiančioje Klaipėdos pašonėje. Skaičiuojama, jog minėtas kiekis šiukšlių pripildytų 120 „Švyturio“ arenų. Sudeginamų atliekų nuo bendrovės veiklos pradžios padaugėjo, čia pradėtos deginti ir pramoninės atliekos bei galvosūkiu daugeliui savivaldybių tampantis dvokiantis dumblas. Žadama, jog ateityje dumblo problema apskritai išnyks.
„Fortum“ jėgainė Klaipėdoje
„Fortum“ jėgainė Klaipėdoje / Bendrovės nuotr.

Per metus Lietuvoje sukaupiama apie 1,2 mln. tonų atliekų. Pusė iš jų keliauja į sąvartyną. Klaipėdos laisvojoje ekonominėje įsikūrusi „Fortum Lietuva“ per metus sudegina apie 200 tūkstančių tonų komunalinių atliekų ir apie 80 tūkstančių pramoninių atliekų. Atliekos atkeliauja iš Klaipėdos, Kauno, Šiaulių regioninių atliekų centrų. Pramoninės atliekos atgabenamos iš visos Lietuvos. Kol kas įstatyminė bazė įvežti atliekų iš užsienio šalių neleidžia.

Pernai jėgainėje iš viso sudeginta 278 tūkstančiai tonų atliekų, metais anksčiau – 257 tūkstančiai tonų. Anot „Fortum Klaipėda“ direktoriaus Tomo Eikino, kiekis išaugo dėl lietingų orų.

„Kaip ir ūkininkai kentėjo, taip ir komunalinės įmonės, nes atliekų kokybė prastėjo, jos buvo paveiktos kritulių, kuro energetinė vertė krito. Kad pagamintume tą patį energijos kiekį, reikėjo sukūrenti daugiau atliekų, išgarinti tą vandenį“, – sakė T.Eikinas.

Šalia Klaipėdos veikianti „Fortum“ kol kas yra vienintelė Lietuvoje jėgainė, komunalines ir pramonines atliekas verčianti šiluma ir elektra.

Pasak UAB „Fortum Klaipėda“ valdančios UAB „Fortum Heat Lietuva“ generalinio direktoriaus Vitalijaus Žutos, pavyko įgyvendinti ir net gerokai viršyti visus prieš jėgainės veiklos pradžią duotus pažadus. Įmonė daugiau nei trečdaliu sumažino šilumos kainą, o sąvartynas Klaipėdos pašonėje nebedidėja ir yra visiškai uždengtas.

Anot V.Žutos, anksčiau lentelių pabaigose besirikiavusi Lietuva šiandien iš Europos atliekų tvarkymo dugno pakilo į lentelės vidurį.

Šilumos kaina augs

Jėgainės dėka Klaipėdos gyventojai turi galimybę naudotis pigesne, švaria šilumos energija. Išnaudojant tuos pačius įrenginius čia pagaminama ir elektros energija.

Paklaustas apie šilumos kainas, V.Žuta šypteli ir tikina, jog praėjęs šildymo sezonas buvo pigiausias ir tokio daugiau nebebus.

„Praėjęs sezonas buvo pats pigiausias šildymo sezonas, kurio nebus, nes tokių biokuro kainų kitose valstybėse nebėra. 10-11 eurų už megavatvalandę, jei ne baltarusiška prekė, patikėkite, tokių šilumos kainų nebūtų buvę.

Reikia pradėti kalbėti apie kainų didėjimą po truputėlį, bet labiau reikia kalbėti apie sąskaitos dydį, nes labai svarbu, kokiame name gyvena, tokią ir sąskaitą gauna. Jei namas kiauras, nerenovuotas, sunaudoja 2-3 kartus daugiau energijos. Kalbėkime apie efektyvinimo pusę, vartotojo indėlis turi būti padarytas“, – sakė V.Žuta.

„Fortum“ Lietuvoje priklauso UAB „Fortum Heat Lietuva“, kuri valdo įmones UAB „Fortum Klaipėda“ (95%), UAB „Fortum Joniškio energija“ (66,2%) ir UAB „Fortum Švenčionių energija“ (50%). Taip pat įmonei priklauso 19,64% AB „Klaipėdos energija“ akcijų ir 49% UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas