Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FT: JK priklausomybė nuo dujų importo iki 2030 metų padidės iki 70 proc.

Daugiau kaip pusę suvartojamų gamtinių dujų iš Norvegijos, Kataro ir Rusijos importuojanti Didžioji Britanija importo dalį iki 2030 metų padidins iki 70 proc., parodė britų verslo dienraščio „The Financial Times“ atlikta analizė.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

2040 metais JK išgaunamų dujų pakaks patenkinti tik 20 proc. šalies poreikių, o iki 2050 metų šis rodiklis sumažės iki 15 proc., parodė analizė, kuri buvo atlikta remiantis oficialiomis JK naftos ir dujų sektoriaus reguliavimo institucijos („Oil and Gas Authority“) bei Klimato kaitos komiteto (angl. CCC) prognozėmis.

Smarkiai pakilus energijos išteklių kainoms ir padidėjus nuogąstavimams dėl galimų tiekimo sutrikimų dėl įvairios geopolitinės rizikos, JK energetinio saugumo klausimas pastaruoju metu atsidūrė dėmesio centre.

Be to, JK naftos ir dujų sektorius patiria didelį spaudimą dėl kritikos, kurios negaili aplinkosaugos organizacijos ir aktyvistai.

Šią savaitę vienintelė Žaliųjų partijos atstovė JK parlamente Caroline Lucas paragino vyriausybę nebeišduoti naujų licencijų gręžinių gręžimui Šiaurės jūroje.

Energetikos sekretorius Gregas Handsas savo ruožtu paragino nesiimti skubotų priemonių ir pažymėjo, kad būtų prasmingiau laipsniškai didinti elektros energijos gamybos iš atsinaujinančiųjų išteklių pajėgumus.

Naftos ir dujų gavyba Didžiojoje Britanijoje piką pasiekė praėjusio tūkstantmečio pabaigoje ir nuo to laiko mažėja. Šalis yra užsibrėžusi tikslą iki 2050 metų pasiekti, kad išmetamas grynasis anglies dioksido kiekis būtų nulinis, tačiau ji taip pat stengiasi kuo efektyviau išnaudoti Šiaurės jūroje likusias angliavandenilių atsargas, rašo „The Financial Times“.

Pernai JK valdžia išdavė leidimus šešių projektų plėtojimui Šiaurės jūroje, tačiau vienas iš projektų dėl aktyvistų spaudimo buvo nutrauktas. Konsultacijų bendrovės „Westwood Global Energy Group“ duomenimis, šiemet ir kitąmet laukiama dar maždaug 10 projektų patvirtinimo.

Reguliavimo institucijų vertinimais, dujų gavyba Šiaurės jūros JK sektoriuje šiemet sudarys apie 32 mlrd. kubinių metrų. Iki 2030 metų gavyba sumažės iki 17,5 mlrd. kubinių metrų, o iki 2050 metų sudarys tik 2,7 mlrd. kubinių metrų per metus.

Tuo tarpu dujų paklausa Didžiojoje Britanijoje, remiantis subalansuotu scenarijumi, 2030 metais sudarys 56 mlrd. kubinių metrų ir sumažės iki 18,3 mlrd. kubinių metrų 2050 metais, prognozuoja CCC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas