Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gamtinių dujų kainos Europoje nuo šio mėnesio pradžios šoktelėjo daugiau nei 1,5 karto

Gamtinės dujos Europos rinkoje nuo šio mėnesio pradžios pabrango daugiau nei 1,5 karto, rinkos dalyviams nerimaujant dėl galimų tiekimo sutrikimų.
Gamtinės dujos JAV
Gamtinės dujos / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Gamtinės dujos

Dujų kaina ateinančiam mėnesiui Nyderlandų ateities sandorių biržoje TTF (Europos lyginamoji kaina) birželio 15-ąją buvo pakilusi iki beveik dviejų pastarųjų mėnesių aukštumų – 49,95 euro už megavatvalandę (MWh), tačiau vėliau nusistovėjo apie 40 eurų žyma, tai yra gerokai aukščiau birželio 1-ąją pasiekto dvejų pastarųjų metų minimumo – 23,1 euro. Penktadienį dujos vėl pigo, prieš vidudienį Lietuvos laiku kainavo 35,2 euro už MWh.

Kainų šuolis įvyko nepaisant rekordinio šiam metų laikui saugyklų užpildymo bei menkos paklausos tiek Europoje, tiek Azijoje, o tai rodo, kad Europos energijos rinka tebėra labai trapi, pažymi „Trading Economics“.

Rinką supurtė Nyderlandų planai nuo spalio dėl žemės drebėjimų pavojaus uždaryti didžiausią Europoje dujų aikštelę netoli Groningeno telkinio, taip pat pranešimai apie kelių telkinių Norvegijoje sustabdymo pratęsimą iki liepos mėnesio. Šios nepalankios naujienos pasirodė artėjant karščiausiam metų laikui Europoje, per kurį išauga energijos gamybos poreikis oro kondicionavimo sistemoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas