Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gera žinia daliai buitinių vartotojų: šiąnakt elektra – kaip reta pigi, biržos kaina nesieks ir 1 ct/kWh

Pavasariui įsibėgėjant, šeštadienis elektros biržoje „Nord Pool“ Lietuvos vartotojams atneš gerų žinių – energijos kaina tą dieną bus mažiausia nuo sausio vidurio, o palankiausi tarifai lauks naktį. Tiesa, tuo pasinaudos ne visi – fiksuotus planus turintys buitiniai vartotojai pokyčio nepajus, tai aktualu ir ne kiekvienam su birža susieto plano turėtojui.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Geriausiai tokia situacija pasinaudos tie, kurių elektros tiekėjas suteikia galimybę elektrą apskaityti pagal einamąją konkrečios valandos kainą „Nord Pool“ biržoje.

Pavyzdžiui, šiąnakt nuo 1 valandos Lietuvos laiku elektra biržoje kainuos 4,06 euro/MWh, arba 0,4 ct/kWh, neskaitant pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tiesa, galutinis tarifas bus didesnis, tačiau didžiąją jo dalį sudarys perdavimo, skirstymo mokesčiai bei tiekėjo marža.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Nord Pool

Pavyzdžiui, ESO plano „Išmanusis“ Nakties energijos dedamoji prie kilovatvalandės dar priskaičiuotų apie 5,2 cento.

Panašios didmeninės kainos laukia ir nuo 2 bei 3 valandos ryto Lietuvos laiku – atitinkamai 4,08 euro/MWh ir 4,06 euro/MWh.

Įdomu, kad tai jau ne pirma tokia diena šią savaitę – panaši situacija susidarė ir antradienį, kai, pavyzdžiui, 4 valandą Lietuvos laiku elektra „Nord Pool“ biržoje kainavo 0,25 ct/kWh.

Nenorintys ilgai naktinėti šeštadienį vis viena galės pasidžiaugti palankia kaina – vidutinė didmeninė elektros kaina visai dienai yra 30,49 euro/MWh arba 3,05 ct/kWh.

Brangiausia biržinė elektra bus nuo 19 iki 20 valandos – sieks 9,68 ct/kWh, be aukščiau minėtų mokesčių.

Paskutinį kartą mažesnė vidutinė kaina matyta dar sausio 15 d., kai elektra Lietuvos zonai minėtoje biržoje tekainavo 1,792 ct/kWh.

Labiausiai iš šios situacijos išloš tie vartotojai, kurie turi daug elektros vartojančius pakraunamus prietaisus, pavyzdžiui, elektromobilius.

Svarbu paminėti ir tai, kad elektros tiekėjas tokiu atveju turėtų turėti galimybę rinktis valandinį elektros tiekimo planą, susietą su konkrečios valandos kaina „Nord Pool“ biržoje. Tokie planai siūlomi išmaniųjų skaitiklių turėtojams.

Tiems klientams, kurių tarifai formuojami per mėnesį suvartotas kilovatvalandes padauginus iš vidutinės ilgojo laikotarpio (pavyzdžiui, mėnesio, kaip garantinio tiekimo klientai) „Nord Pool“ biržos kainos, tiesiogiai žemų šeštadienio kainų įtakos nepajus.

Vis dėlto, panašios pigios elektros dienos prisideda prie bendro mėnesio vidurkio mažinimo, tad savo ruožtu mažins ir galutinį vartotojo tarifą.

Ekspertas: prasideda žemų kainų laikas

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas 15min sakė, kad gerų elektros kainų galima tikėtis bent jau iki vidurvasario.

„Seniai sakiau, kad ateis pavasaris, bus daug vandens, tad ir elektra bus pigi. Dabar tai ir matome. Žemų kainų galima tikėtis tikrai bent jau iki vasaros vidurio. Paskui matysime, kokios bėdos bus su dujomis. O gal jų ir nebus. Artimiausius 3–5 mėnesius galime turėti geras kainas“, – prognozavo V.Jankauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vidmantas Jankauskas

„Tikrai geri laikai atėjo elektros vartotojams, šiek tiek atsikvėpsime po praėjusios vasaros, kai buvome išgąsdinti“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje 2022 m. rugpjūtį, kai elektros kaina biržoje laikinai buvo pašokusi iki rekordinių 4 tūkst. eurų už megavatvalandę.

Tad kas tai lemia?

„Elektrą daugiausia importuojame iš Skandinavijos, o joje didžioji dalis elektros pagaminama hidroelektrinėse, taip pat atominėse elektrinėse, kur yra pastovūs, stabilūs kaštai. Kai jos dirba, jei dar ir vėjas pučia, turime tikrai pigią elektrą. Bet pavasarį visada elektra būna pigi, ne išimtis ir šis pavasaris“, – kalbėjo ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas