Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikietiškos dujos – jau prie Europos krantų

Europą netrukus pasieks pirmasis amerikietiškų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) produkto (etano) krovinys. Jas perka Šveicarijos bendrovė „Ineos“, rašo „The Wall Street Journal“.
Krovinio atvykimas į Klaipėdą
Krovinio atvykimas į Klaipėdą / „Lietuvos dujų tiekimo“ nuotr.

Kovo 23 dieną iš JAV į Europą išplaukė pirmasis SGD krovinys. Iš pradžių Šveicarijos įmonę pasieks suskystintas etanas, išgautas Pensilvanijoje.

Tai yra pirmasis SGD produkto eksportas iš JAV į Europą. Tiesa, etano eksportas, priešingai ne gamtinių dujų ar naftos, JAV nebuvo draudžiamas, tačiau produkto transportavimo galimybės buvo ribotos dėl techninių kliūčių.

Etanas yra gamtinių dujų sudedamoji dalis, atskirta nuo dujų ir suskystinta, kad būtų galima ją transportuoti. Etanas yra naudojamas kaip plastiko žaliava ir medicinos įrangos pakavimui gamybai.

„Ineos“ yra sudariusi 15 metų sutartį su viena aktyviausių SGD ieškotojų Pensilvanijoje – įmone „Range Resourses“, taip pat „Consol Energy“.

Tikimasi, kad iki 2020 metų per mėnesį į Šveicariją bus siunčiama iki 8 tankerių su SGD.

Tiek dujų, tiek naftos eksporto iš JAV į Europą klausimas visą laiką turėjo ir geopolitinį prieskonį.

Tikėtasi, kad, JAV leidus dujų eksportą, pirmasis SGD krovinys plauks į Lietuvą. Tačiau vasario pabaigoje „Cheniere Energy“ pirmąjį JAV SGD eksporto krovinį išsiuntė į Braziliją. Lietuva jo įsigyti negalėjo dėl tam tikrų dujų savybių, tai yra jos buvo netinkamos šalies vamzdynams.

Be to, amerikietiškos SGD yra galimybė visam žemynui sumažinti priklausomybę nuo Rusijos, kuri vis dar tiekia maždaug trečdalį Europoje suvartojamų gamtinių dujų.

„Ineos“ iš JAV perkamas etanas nepakeis rusiškų dujų, kurias sudaro daugiausia metanas, tačiau veikiausiai padės sumažinti kainas Europos rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento