Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 29 /12:12

Raginimai neįtikino: 38 tūkst. I ir II etapo „Perlas energija“ klientų kito tiekėjo dar nepasirinko

Sekmadienis buvo svarbi diena daliai veiklą stabdančios „Perlas energija“ klientų. Pirmam ir antram elektros rinkos liberalizavimo etapui priklausiusių vartotojų galėjo pasirinkti kitą nepriklausomą elektros tiekėją elektros tiekimui nuo rugsėjo. Vis dėlto naujausiais pirmadienio duomenimis, to dar nėra padarę 38 tūkst. klientų, tad jie bus laikinai perkelti į garantinį tiekimą. Aukštą tarifą žadama kompensuoti.
„Perlas energija“
„Perlas energija“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip pirmadienį 15min sakė „Perlas energija“ direktorius Vilius Juraitis, kito tiekėjo dar nėra pasirinkę 3045 pirmam etapui priklausiusių žmonių (iki rugpjūčio 5 dienos, prieš įmonei paskelbiant apie fiksuotos kainos planų naikinimą, pirmo etapo vartotojų buvo 8098).

Tuo metu antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui priklausiusių vartotojų iki rugpjūčio 5 dienos buvo 93877. Iš jų kito nepriklausomo elektros tiekėjo dar nėra pasirinkusi ženkli dalis – 35250 žmonių.

Svarbu žinoti, kad iki rugpjūčio 28 dienos tiekėjo nepasirinkę pirmo ir antro etapo vartotojai bus perkelti į formalų garantinį tiekimą – jiems po valstybės pritaikytų kompensacijų tarifas turėtų prilygti tam, kuris yra siūlomas visuomeniniame tiekime, t. y. 24 centus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./"Perlas" programėlė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./"Perlas" programėlė

Iki Naujųjų metų elektros kilovatvalandė šiems vartotojams turėtų kainuoti irgi 24 centus – tuo atveju, jeigu jie nepasirinks elektros tiekėjo anksčiau. Energetikos ministerija jau parengė tai numatančias įstatymo pataisas, kurias dar turės patvirtinti Vyriausybė ir galutinai priimti Seimas.

Nuo spalio pirmojo ir antrojo etapo vartotojai patektų į visuomeninį tiekimą, o jei tiekėjo nepasirinks iki sausio 1 dienos – tikėtina, kad grįš į garantinį tiekimą.

Tiesa, „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) akcentuoja, jog nors valstybė užtikrins subsidijuotą tiekimą, nepriklausomo tiekėjo pasirinkimas šiuo metu gali būti ekonomiškai naudingesnis, nei pasirinkimas metų gale.

„Priėmę sprendimą ir pasirinkę naują nepriklausomą tiekėją dabar iš jo paslaugas gyventojai gautų nuo spalio 1 d.“, – sakė ESO.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune

„Perlas energija“ buvo populiarus pasirinkimas tarp mažai suvartojančių gyventojų – jų iki rugpjūčio 5 dienos buvo 75088, o šiuo metu – 46671. Rinktis kitą elektros tiekėją pastariesiems šiuo metu nėra būtina – sutartys su „Perlas energija“ nutrūks automatiškai ir jie pateks į visuomeninį tiekimą. Tarifai visuomeniniame tiekime peržiūrimi kas pusmetį.

ESO taip pat nurodė, kad, artėjant termino pabaigai, „Perlas energija“ klientai aktyviai rinkosi kitus elektros tiekėjus.

„Kasdien apie 8 tūkst. šio tiekėjo klientų rinkosi naują elektros tiekėją. Iš viso naują nepriklausomą elektros tiekėją pasirinko daugiau nei pusė – 52 proc. vartotojų (apie 92 tūkst.), o sprendimo nepriėmė 48 proc. klientų (apie 85 tūkst.)“, – pranešė ESO.

Išskiriant jau pasibaigusius pirmąjį ir antrąjį etapus, sprendimą priėmė 62 proc. vartotojų (apie 63,6 tūkst.), nepasirinko 38 proc. vartotojų (apie 38 tūkst.).

Suteiks kompensacijas

„Perlas energija“ visiems vartotojams – ir pasirinkusiems kitą elektros tiekėją, ir likusiems garantiniame ar visuomeniniame tiekime – kompensuos kainos skirtumą tarp tos, kuri buvo taikyta „Perlas energija“, ir naujo tiekėjo kainos, bet ne daugiau nei 0,0631 euro už kilovatvalandę. Tokią kompensaciją gaus visi, kurių kaina būtų galiojusi iki šių metų gruodžio 31 d.

„Jei vartotojas pas mus turėjo 22 centus ir išėjo į 24 centus, tai kompensacija bus 2 centai. Jei vartotojas pas mus turėjo 22 centus, išėjo į 32 centus, tai iš 10 centų skirtumo kompensuosime 6 centus“, – 15min anksčiau sakė V.Juraitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

Kompensacijos bus mokamos už rugsėjo–gruodžio mėn. sunaudotą elektrą tiems vartotojams, kurių fiksuota kaina būtų galiojusi iki šių metų pabaigos.

Vartotojams, kurių kainos galiojimas pasibaigęs ir tiems, kurie buvo pasirinkę su birža susietą planą, bus kompensuojama už vieną, rugsėjo, mėnesį.

Sulaukus pirmosios sąskaitos iš naujo tiekėjo, visuomeninio ar garantinio tiekėjo, nuo spalio 10 d. ją bus galima pateikti „Perlas“ terminale arba įkelti internetinėje savitarnoje. Tada bus suskaičiuotas ir išmokėtas susidaręs kainos skirtumas pagal galiojančias kompensavimo taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito