Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 19 /11:32

IAE: „Specialus montažas-NTP“ gali nebegauti užsakymo prižiūrėti atliekyno statybas

Teismui neleidus restruktūrizuotis daugiau nei 70 mln. eurų preliminarios vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) radioaktyviųjų atliekų paviršinį atliekyną (projektas B25) suprojektavusiai bei jos statybas turinčiai prižiūrėti bendrovei „Specialus montažas-NTP“, Ignalinos AE sako ieškanti sprendimų rizikai suvaldyti. Jei pasirinkta įmonė nebus pajėgi, bus ieškoma naujo statybų prižiūrėtojo.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Atliekyno statybos projekto vykdymo priežiūros paslaugas turėtų teikti finansiškai stabili bei atitinkamą techninį bei profesinį pajėgumą turinti projektavimo įmonė. Įmonės „Specialus montažas-NTP“ nemokumo (restruktūrizavimo/bankroto) situacija IAE yra žinoma, įmonė (IAE – BNS) jau kurį laiko ieško sprendimų situacijos sąlygojamoms rizikoms suvaldyti“, – rašoma BNS atsiųstame IAE atsakyme.

Pasak nebeveikiančią branduolinę jėgainę uždarančios valstybės valdomos bendrovės, tikėtina, kad „Specialus montažas-NTP“ šiuo metu neatitinka ir ateityje neatitiks Statybos bei Viešųjų pirkimų įstatymų reikalavimų, todėl IAE negalės pasirašyti su ja atliekyno statybos priežiūros sutarties.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ignalinos atominė elektrinė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ignalinos atominė elektrinė

Tokiu atveju sutartis būtų pasirašoma su kita įmone, kuri būtų pasirinkta konkurso būdu. Ji neprivalės būti iš „Specialaus montažo-NTP“ vadovauto konsorciumo, suprojektavusio atliekyną, teigia IAE.

IAE pabrėžia, kad pagal grafiką projekto B25 priežiūros paslaugų reikės nuo 2022 metų pirmojo ketvirčio, todėl iki tol sutartis bus pasirašyta su įmone, turinčia pakankamą finansinį, ekonominį, techninį bei profesinį pajėgumą.

Ignalinos AE artimiausiu metu žada prašyti įmonės „Specialus montažas-NTP“, kad ji pagrįstų tokį savo pajėgumą.

IAE taip pat pranešė šiuo metu neturinti su įmone „Specialus montažas-NTP“ jokių galiojančių sutarčių, pastaroji taip pat neturi jokių išimtinių teisių į kitas sutartis B25 projekte. Jo priežiūros sutartį pasirašys ne būsimas statybos rangovas, o užsakovė – IAE.

Specialus montažas-NTP“ neturi jokios iš anksto rezervuotos teisės į jokią IAE planuojamą sudaryti sutartį.

„Specialus montažas-NTP“ neturi jokios iš anksto rezervuotos teisės į jokią IAE planuojamą sudaryti sutartį“, – teigia Ignalinos AE.

Tuo metu teisme atliekyno projektuotoja teigė, kad atliekyno rangovo konkursą laimėjęs dalyvis su ja privalės pasirašyti projekto priežiūros sutartį. Be to, bendrovė turi išimtines teises į kitas, daugiau nei 3 mln. eurų vertės sutartis B25 projekte.

BNS šią savaitę rašė, kad Apeliacinis teismas vasario 10-ąją atsisakė bendrovei „Specialus montažas-NTP“ iškelti restruktūrizavimo bylą ir patvirtinti jos pertvarkos planą.

Įmonės vadovas Kęstutis Leskauskas sako, kad bendrovės akcininkai ir kreditoriai dar spręs, kaip elgtis toliau, tačiau jo nuomone, neturėtų būti inicijuojamos bankroto procedūros, įmonė stengsis išlikti rinkoje ir veikti toliau.

Pasak teismo, bendrovė yra nemoki, ji laiku negali atsiskaityti nei su VMI, nei su „Sodra“, tačiau yra gyvybinga, veikia, o tai galbūt leis jai vykdyti savo prievoles ateityje. Be to, esama tikimybės, jog ji prižiūrės Ignalinos AE atliekyno statybos projektą.

„Specialaus montažo-NTP“ vadovaujamas konsorciumas atliekyną suprojektavo už 10,5 mln. eurų, jame taip pat dirbo Prancūzijos nacionalinė radioaktyvių atliekų agentūra „Andra“ ir Lietuvos energetikos institutas.

IAE atliekyno statybos rangovo konkurse dalyvauja trys konsorciumai, jų paraiškos dar vertinamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas