Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ignalinos AE branduolinio atliekyno konkursas – spalį

Neveikiančios Ignalinos atominės elektrinės (IAE) šimtamilijoninės vertės atliekyno, kuriame radioaktyvios atliekos galėtų būti saugomos 300 metų, konkursą numatoma skelbti rudenį, pranešė Energetikos ministerija. 
Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje
Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje / Ignalinos atominės elektrinės nuotr.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS teigia, kad reaktoriaus išmontavimo koncepcijos parengimas dar pareikalaus laiko.

„Planuojama skelbti konkursą šiam atliekynui, tai planuojama spalio mėnesį. Bus skelbiamas konkursas rangovui. Reaktoriaus koncepcija dar rengiama, užtruks dar procesas ir artimiausiu metu konkursas nebus skelbiamas“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas, penktadienį lankęsis Ignalinos AE ir uždarymo projektus aptaręs su naujuoju įmonės vadovu Audriumi Kamienu.

Mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų laidojimo atliekynas turi būti pastatytas iki 2023 metų.

Gegužės pabaigoje parlamentinį tyrimą dėl verslo įtakos politikai atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) išvadose teigiama, kad šiam projektui, 2015 metų duomenimis, 2018-2038 metais reikės daugiau nei 400 mln. eurų, iš jų 180 mln. eurų – iki 2022 metų.

Atliekyną sudarys trys gelžbetoniniai moduliai, kuriuose gali būti sudėta 100 tūkst. kubų į betoninius konteinerius supakuotų ir sucementuotų atliekų. Atliekynas bus įrengtas Stabatiškės aikštelėje, esančioje šalia Ignalinos AE teritorijos.

Atliekos į atliekyną bus dedamos iki 2038 metų, kol elektrinė bus galutinai uždaryta, sutvarkytos visos radioaktyviosios atliekos.

Susitikime taip pat aptartos ir prasidedančios derybos dėl tolimesnio IAE uždarymo finansavimo. Ministras pažymėjo, kad Europos Komisijos (EK) pasiūlytas 552 mln. eurų finansavimas yra tik pirmasis žingsnis ir derybos toliau bus tęsiamos su Europos Parlamentu ir ES valstybėmis narėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas