Iš galimo kainų karo Europoje „Gazprom“ tik išloštų

Praėjusią savaitę amerikietiškas tanklaivis „Asia Vision“ pajudėjo iš Luizianos į Braziliją su pirmuoju amerikietiškų suskystintų dujų kroviniu. Nemažai ekspertų šį žingsnį laiko naujos eros pradžia. Tikėtina, kad amerikietiškų dujų eksportas įneš daug pokyčių į dujų rinką, o Rusijos dujų milžinę „Gazprom“ privers keisti savo kainų politiką, rašo laikraštis „Neue Zuercher Zeitung“.
„Gazprom“ pastatas
„Gazprom“ pastatas / Scanpix/Sputnik nuotr.

Suskystintomis dujomis prekiaujančios įmonės „Vitol“ vadovas Davidas Tomasas įsitikinęs, kad amerikietiškos dujos rinką pasiekė per vėlai. Jo teigimu, dar prieš dvejus metus suskystintų dujų tiekėjų trūko, tačiau dabar rinka yra persotinta. Dėl šios priežasties tai, kas yra gerai vartotojui, varo į neviltį investuotojus. Amerikiečiai savo produkcijos realizavimui turės ieškoti stabilių rinkų, iš kurių pirmiausiai išsiskiria Europa.

Vis dažniau pasigirsta kalbų apie artėjantį kainų karą dėl savo dalies rinkoje.

Tai reiškia, kad bus įdomu stebėti „Gazprom“, kuriai Europa yra pagrindinė žaliavos realizavimo rinka, reakciją. Vis dažniau pasigirsta kalbų apie artėjantį kainų karą dėl savo dalies rinkoje.

Tiesa, kol kas „Gazprom“ apie galimus kainų mažinimus nenori nieko girdėti, nes koncernas ir taip išgyvena ne šviesiausius laikus, kadangi Europos šalys visaip stengiasi sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų.

Kol kas viena iš kliūčių, trukdančių suskystintomis nerusiškomis dujomis naudotis Pietryčių ir Vidurio Europos valstybėms (išskyrus Lenkiją ir Lietuvą) galima laikyti suskystintų gamtinių dujų terminalų trūkumą.

Tačiau egzistuoja ir tokia nuomonė, kad Rusijos koncernui kainų karas gali atsipirkti. Kaip ir Saudo Arabija, Rusija turi didelius gamybinius pajėgumus, o jos išgaunamos žaliavos savikaina itin maža.

Kitaip tariant, „Gazprom“ gali pasiūlyti konkurencingesnę dujų kainą, negu amerikiečiai, o tai padaryti koncernui bus lengva – rusiškų dujų kaina Europai susieta su naftos kaina, o pastaroji šiuo metu rekordiškai žema.

Galimame kainų kare „Gazprom“ turės du tikslus. Pirmasis trumpalaikis tikslas būtų amerikietiškų dujų tekėjimo į Europą užkirtimas, o antrasis – investicijų į suskystintų gamtinių dujų projektus sustabdymas.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento