Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinio masto projektas: įmonės skuba įsirengti saulės elektrines

Energetinio neapibrėžtumo laikais ir gyventojai, ir įmonės nori užsitikrinti elektros gamybos stabilumą ir gerą kainą. Ypač greitai plečiasi saulės elektrinių tinklas Lietuvoje, rašoma „SoliTek“ pranešime spaudai.
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė / „SoliTek“ nuotr.

Remiantis ESO duomenimis, Lietuvoje 37 000 vartotojų yra įsirengę saulės elektrines, iš kurių tik apie 2000 yra komerciniai, visi kiti – fiziniai asmenys. Bet kaip, planuojant įsirengti saulės elektrinę, teisingai pasirinkti partnerį?

Vieną didžiausių žingsnių energetinės nepriklausomybės link žengė bendrovė „Skuba“, praėjusiais metais ant pagrindinės savo būstinės stogo įsirengusi 500 kilovatų (kW) galios saulės elektrinę. Tokia elektrinė aprūpina viso pagrindinio prekių sandėlio Europoje metinį elektros poreikį.

Šiemet išsikeltas tikslas – padidinti esamą elektrinę papildomais 900 kW, taip užtikrinant mikroautobusų ir sunkiasvorio transporto servisų tinklo Lietuvoje elektros suvartojimą. Įgyvendinus plėtrą, ant Vilniuje įsikūrusios įmonės pagrindinės būstinės pastatų komplekso stogų stūksos net 1,4 MW galios saulės elektrinė.

Tai išskirtinio masto projektas, nes siekį ant stogų įsirengti saulės elektrinę riboja plotas, todėl sutalpinti 1,4 MW yra nemenkas iššūkis. Bet saulės elektrinės nauda, įmonės įsitikinimu, yra to verta. „Operacijų efektyvumas bei tvarus požiūris į gamtą yra mūsų prioritetas,“ – teigia „Skuba“ įmonės vadovas Jaunius Tovilavičius.

Projekto įgyvendinimas patikėtas saulės modulių gamyba ir elektrinių montavimu užsiimančiai įmonei „SoliTek“. Kas lėmė partnerio saulės elektrinės įrengimui pasirinkimą? Pirmiausia, tai jau ne pirmas bendras įmonių projektas, tad jau buvo progos įsitikinti tokio bendradarbiavimo privalumais. Saulės elektrinės gamybos ir aptarnavimo darbai patikėti „SoliTek“ visų pirma todėl, kad tai lietuviškų modulių gamintojai, todėl greitai galės reaguoti į galimus nesklandumus, nebūdami priklausomi nuo neretai stringančių tiekimo grandinių, visada bus lengvai pasiekiami užsakovui.

„Pasirinkimo aspektai – garantija, įrengimo terminas ir galimybė greitai reaguoti į gedimus bei jų šalinimą buvo svarbiausi mūsų pasirinkimo aspektai“, – tikina bendrovės „Skuba“ NT priežiūros skyriaus vadovas Erikas Krasauskas. Labai svarbus kriterijus – saulės elektrinės garantijos laikas. Tad „Skuba“ pasirinkimą lėmė ir tai, kad „SoliTek“ gaminamų modulių garantija yra ilgiausia – net 30 metų.

Kiek užtrunka įrengti tokio mąsto saulės elektrinę? Naują 900 kW saulės elektrinę pilnai planuojama įrengti per penkis mėnesius. Anot rangovo, darbai pradėti jau balandžio pabaigoje. Šiuo atveju vienas svarbiausių pasirinktos įmonės privalumų ne tik atsakingas požiūris į terminų laikymąsi, bet ir tai, kad gedimo atveju rangovas, galėdamas fiziškai būti šalia, įsipareigoja problemą pašalinti greitai ir efektyviai: „Turint saulės elektrinę, tai yra svarbus momentas.

Ypač gedimui atsiradus pavasarį arba vasarą, kai elektros generacija yra didžiausia. Patikimas rangovas yra labai svarbus, nes tai leis ateityje tikrai daug sutaupyti“, – teigia Julius Sakalauskas, įmonės „SoliTek“ vadovas.

Pasak „SoliTek“ vadovo J.Sakalausko, saulės elektrinės įmonėms turi tarnauti 30 metų. Todėl tai yra ilgalaikė investicija, kuri leis sėkmingai naudoti sutaupytą energiją savo įmonės reikmėms. Norint kokybiškai veikiančios saulės jėgainės, ypatingas dėmesys yra skiriamas stogui ir jo dangos būklei.

Pasak profesionalų, tai jokiu būdu nereiškia, kad tik naujos statybos pastatai gali būti tinkami saulės elektrinėms. Priešingai – problemų nekyla, kai saulės elektrinės montuojamos ant senų pastatų stogų. Senesnių namų stogai atlaiko didesnį svorį. Didesnė problema yra naujų pastatų stogai ir jų galimybės atlaikyti papildomą svorį. Bet ir tokiems klientams „SoliTek“ jau turi sprendimą – saulės jėgainė su specialia sistema, kuri nuima balasto svorį nuo stogo.

„SoliTek“ montavimo paslaugas teikia nuo 2018 metų. Per šį laikotarpį sumontuotų saulės jėgainių skaičius Lietuvoje fiziniams bei juridiniams asmenims siekia tūkstančius. Saulės jėgainių įrengimu verslo įmonėms rūpinasi atskiras „SoliTek“ padalinys, kuris vysto tiek stambius, tiek mažesnius saulės jėgainių projektus.

Patyrę specialistai konsultuoja įmones, priimant sprendimus visuose projekto įgyvendinimo etapuose: padeda parinkti tinkamą elektrinės dydį, įvertina turimą elektros tinklą, parengia elektrinės projektą, taip pat užtikrina elektrinės priežiūrą ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas