Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įsteigta Lietuvos ir Ukrainos darbo grupė energetinei partnerystei stiprinti

„Privalome laikytis vieningos pozicijos, koordinuoti veiksmus ir sutelkti pastangas siekiant užkirsti kelią Rusijos manipuliacijoms ir energetikos kaip geopolitinio šantažo instrumento išnaudojimui. Tai vienintelis kelias mūsų šalių energetinės nepriklausomybės link“, – pareiškė šiandien Kijeve energetikos ministras Dainius Kreivys, kuris Prezidento Gitano Nausėdos delegacijos sudėtyje su oficialiu vizitu kovo 18–19 d. lankosi Ukrainoje.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų tarybos metu Lietuvos ir Ukrainos energetikos ministrai pasirašė bendrą deklaraciją, kuria įsteigiama darbo grupė, skirta stiprinti strateginę abiejų šalių energetinę partnerystę. Naujai įsteigtoje darbo grupėje dalyvausiantys Lietuvos ir Ukrainos energetikos sektoriaus institucijų atstovai keisis informacija apie saugumo padėtį Astravo atominėje elektrinėje, elektros importą iš Energijos bendrijai nepriklausančių šalių, energijos tiekimo ir prekybos srautų stebėjimą ir analize. Deklaracijoje įtvirtintas abipusis interesas stiprinti keitimąsi gerąja patirtimi ir informacija Ukrainai ir Baltijos šalims įgyvendinant elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, taip pat stiprinti keitimąsi patirtimi planuojant ir vykdant atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo ir išmontavimo darbus. Abiejų šalių kryptingas ir nuoseklus perėjimas prie žaliosios energijos atveria plačias galimybes įgyvendinti bendrus projektus taip pat atsinaujinančios energijos ir energijos vartojimo efektyvumo srityse.

Kalbėdamas dvišalėje Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų taryboje energetikos ministras pažymėjo, kad Lietuvą ir Ukrainą saistančios bendros grėsmės atveria galimybes stiprinti abiejų šalių energetinę partnerystę.

LR Prezidento G.Nausėdos delegacijos sudėtyje ministras dalyvavo dvišalėje Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų taryboje, susitikime su Aukščiausiosios Rados pirmininku Dmytro Razumkovu, kituose renginiuose pagal LR Prezidento suplanuotą oficialią programą.

Prieš savaitę energetikos ministras D.Kreivys lankėsi Kijeve ir buvo susitikęs su laikinuoju Ukrainos energetikos ministru Jurijumi Vitrenko. Susitikimo metu aptarti abiem šalims svarbūs energetinio saugumo iššūkiai, jų tarpe Rusijos vystomi geopolitiniai projektai dujotiekis Nord Stream 2 ir Astravo atominė elektrinė Baltarusijoje. Susitikimo metu sutarta įsteigti ministerijų darbo grupę, skirtą koordinuotis veiksmus ir stiprinti bendradarbiavimą energetikos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas