Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 18 /20:19

J.Neliupšienė: EK turi pateikti konkretesnį pasiūlymą dėl viršutinės dujų kainos ribos

Dabartinis Europos Komisijos (EK) pasiūlymas dėl aukštų energetikos kainų sureguliavimo nesprendžia problemos šiuo metu, todėl turi būti sustiprintas, sako užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė. Taip ji reagavo į EK pasiūlymą bendrai pirkti dujas, taikyti kainų ribojimo mechanizmus, bet tik sandoriams Nyderlandų biržoje TTF, o ne visiems dujų įsigijimams, kaip siūlė Lietuva ir dalis kitų Bendrijos šalių.
Jovita Neliupšienė
Jovita Neliupšienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Dabartinis Komisijos pasiūlymas turėtų būti sustiprintas. Bent jau turėtų atsirasti labai aiškios sąlygos, kada Komisija tokį viršutinės dujų kainos ribos pasiūlymą pateiks“, – BNS antradienį sakė viceministrė, aptarusi idėją su ES kolegomis Bendrųjų reikalų taryboje Liuksemburge.

„Ilgalaikės priemonės svarbu, tačiau šita žiema ateis greičiau, negu kad Ilgalaikės priemonės atsiras, dėl to teisinis tų kainų lubų pasiūlymas iš Komisijos turi būti pateiktas artimiausiu metu“, – pridūrė J.Neliupšienė.

Pasak viceministrės, dėl lubų dujų kainai kol kas nėra sutarimo tarp ES šalių, todėl Komisija, pasak jos, linkusi laukti, kuo baigsis šią savaitę vyksiantis Bendrijos šalių vadovų susitikimas.

„Komisija lauks, kaip baigsis Europos Vadovų Taryba, nes, pamačiusios dabartinį EK pasiūlymą, šalys reikalaus griežtesnės nuomonės, nes jis, bent jau Lietuvos nuomone, nesprendžia problemos“, – sakė J.Neliupšienė.

„Mums nėra aktualūs sprendimai, pavyzdžiui, dėl ES pinigų panaudojimo, nes mes esame tarp šalių kurios sėkmingai tą daro. Iš to EK pasiūlymo toks, koks jis yra, dabar mes nematome, kad tai išspręs dabartinę aukštų dujų kainų problemą“, – pridūrė ji.

EK teigia, kad antradienį pateiktais pasiūlymais siekiama spręsti didelių dujų kainų Bendrijoje problemą ir užtikrinti patikimą tiekimą šią žiemą.

Be kitų pasiūlymų, Komisija pateikė naujas iniciatyvas dėl skaidraus infrastruktūros naudojimo ir valstybių narių solidarumo priemonių ir pabrėžė pastangas mažinti dujų paklausą, sakoma EK pranešime žiniasklaidai.

Jame pažymima, kad bendras dujų pirkimas leistų derėtis dėl geresnių kainų, kartu užtikrinant tiekimo saugumą visoje Europos Sąjungoje.

Iki kitų metų kovo siūloma sukurti naują suskystintų gamtinių dujų kainų indeksą, o trumpuoju laikotarpiu pasiūlyti kainų koregavimo mechanizmą, kuriuo būtų nustatyta dinaminė kainų riba sandoriams TTF dujų biržoje, ir laikinas priemones, skirtas užkirsti kelią ekstremaliems kainų šuoliams išvestinių finansinių priemonių rinkose.

Taip pat siūloma nustatyti ES narių solidarumo taisykles tiekimo trūkumo atveju, išplečiant solidarumo prievolę valstybėms narėms, neturinčioms tiesioginės jungties su dujotiekiais, įtraukiant ir tas valstybes nares, kurios turi SGD terminalus.

Be kita ko, EK siūlo sukurti dujų paskirstymo mechanizmą valstybėms narėms.

Ragino steigti tribunolą Rusijai

Bendrijų reikalų tarybos posėdyje viceministrė taip pat ragino sukurti Specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimui ir nusikaltimams prieš žmoniją tirti.

„Esame lūžio taške, kai Rusija plečia agresiją Ukrainoje, artėjant žiemai kėsinasi į Ukrainos strateginę infrastruktūrą, o visam pasauliui grasina branduoliniu ginklu, todėl Ukrainai kaip niekada anksčiau svarbi ES ir jos valstybių narių parama, pirmiausiai karinė ir finansinė“, – ministerija cituoja J.Neliupšienę.

Ji taip pat paragino užkirsti kelią sankcijų apėjimui ir jas toliau stiprinti tiek Rusijos, tiek Baltarusijos režimams.

Pasak J.Neliupšienės, įvertinę Rusijos atsakomybę, turėtume teisinių priežasčių panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas Ukrainos atstatymui.

Viceministrė posėdžio metu taip pat pabrėžė, kad ES turėtų įvertinti Kinijos laikyseną dėl karo Ukrainoje ir tai turėtų poveikio visos ES ir Kinijos ateities santykiams.

Aptariant Europos Parlamento (EP) rinkimų reformą, viceministrė J.Neliupšienė palankiai įvertino EP siūlymus dėl sklandesnio rinkimų proceso ir piliečiams patogesnių balsavimo galimybių, kurios skatintų jų įsitraukimą ir aktyvumą rinkimuose.

Ji taip pat pažymėjo, kad Lietuva kritiškai vertina EP siūlymą įsteigti bendrą visos ES rinkimų apygardą ir naudoti joje transnacionalinius kandidatų sąrašus bei atkreipė dėmesį, kad reikėtų įvertinti skirtingas valstybių narių konstitucines nuostatas.

Tarybos susitikime taip pat buvo keičiamasi nuomonėmis dėl EP pasiūlymo sušaukti Konventą ES Sutartims peržiūrėti. Lietuvos požiūriu, ES susiduriant su saugumo, energetikos ir ekonominiais iššūkiais, reikėtų susilaikyti nuo institucinių ginčų ir susitelkti į konkrečių, piliečiams rūpimų problemų sprendimą, visų pirma, tose srityse, kuriose galime pasiekti konsensusą ir sustiprinti ES vienybę.

Posėdyje svarstytas pasirengimas spalio 20-21 dienomis vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai (EVT), taip pat aptarti ES instituciniai ir ateities klausimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus