Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Neverovičius: energetikoje mums naudinga tartis su Ukraina

Lietuvai ir Ukrainai turint bendrų strateginių tikslų energetikoje, šalims svarbu keistis informacija ir koordinuoti veiksmus, jungiant tinklus su Europa ir atsijungiant nuo posovietinės sistemos, taip pat neįsileidžiant Astravo elektros į savo rinkas, sako prezidento vyriausiasis patarėjas.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Jaroslavas Neverovičius teigia, kad svarbiausias dviejų šalių prezidentų ir jų delegacijų ketvirtadienio susitikimo akcentas energetikoje – bendros energetikos darbo grupės įsteigimas.

„Mums ypač svarbu dar ir tame kontekste, kad tai yra būdas gauti daugiau informacijos apie tai, kaip atrodo (elektros – BNS) prekybiniai srautai ir akivaizdu, kad Ukraina yra vienas iš puzlių (dėlionės dalių – BNS)“, – po Kijeve įvykusio prezidentų susitikimo BNS sakė J.Neverovičius.

„Šiandien sudaryta darbo grupė, kuri konkrečiai nagrinės situaciją ir kokie konkretūs žingsniai galėtų būti daromi iš abiejų pusių užtikrinti Lietuvos ir Ukrainos strateginių tikslų įgyvendinimą“, – sakė patarėjas.

Jis teigė tikintis, kad ekspertai įvertins ir tai, ar Ukraina perka Astravo elektrą.

„Nenorėčiau labai detaliai interpretuoti, tačiau kaip ir sakiau, mes esame vieningos sovietinės sistemos dalis, taigi tie srautai, kaip fizika, taip ir komercija, jie vyksta. Manau, kad ekspertai galės kompetentingai įvertinti, kas iš tikrųjų vyksta“, – kalbėjo J. Neverovičius.

Anot jo, Lietuvai ir Ukrainai pravartu bendradarbiauti, Baltijos šalims ketinant ilgainiui atsijungti nuo vadinamojo BRELL žiedo (Baltarusija, Rusija, Estija, Lietuva, Latvija).

„Atsijungimo elementas, be abejo, yra tas bendras vardiklis, tai, kas aktualu ir mums, ir Ukrainai. Suprantame, kad ta rusiškos, posovietinės, – mūsų atveju, BRELL sistemos dalis kartais mums yra tiesiog sunkiai prognozuojama ir sunkiai suprantama ir todėl čia yra, sakyčiau, privalumas, kad galėsime aptarti tuos dalykus su Ukrainos puse, pasidalinti savo patirtimi“, – kalbėjo J.Neverovičius.

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui ketvirtadienį pareiškus, kad jo šalis vertina Lietuvos kritišką poziciją Rusijos tiesiamam dujotiekiui „Nord Stream 2“, J.Neverovičius teigė, kad projektas yra politinis instrumentas šantažuoti Ukrainą ir pabloginti kaimynų – Lenkijos, Slovakijos – dujų infrastruktūros padėtį.

Baltarusija šiemet tapo pagrindine elektros eksportuotoja į Ukrainą – vien vasarį eksportuota 271,5 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros – 1,5 karto daugiau nei sausį, rodo „Ukrenergo“ duomenys.

Lietuva šiuo metu bando įtikinti Estiją ir Latviją dėl efektyvaus Astravo AE elektros boikoto. Trečiadienį įvyko pirmasis derybinis raundas BEMIP formatu tarp trijų Baltijos šalių ir Europos Komisijos atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas