Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAE nepatenkinti skirta OPEC+ kvota, svarsto trauktis iš susitarimo – agentūra

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) reiškia nepasitenkinimą dėl šaliai pagal Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) ir jos partnerių – vadinamosios OPEC+ grupės – susitarimą nustatytos naftos gavybos sumažinimo kvotos, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi savo šaltiniais.
Naftos terminalas Jungtiniuose Arabų Emyratuose
Naftos terminalas Jungtiniuose Arabų Emyratuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAE padidino įtampą santykiuose su naftos sąjungininkais – Saudo Arabija ir Rusija, o šalies pareigūnai privačiai buvo išreiškę stebėtiną idėją: šalis net svarsto galimybę pasitraukti iš OPEC+ aljanso, rašo agentūra.

Šis žingsnis yra neįprastas, nes JAE ilgą laiką vengė viešų ginčų ir nesutarimus stengėsi spręsti tyliai ir už uždarų durų.

Neaišku, ar įspėjimas apie galimą pasitraukimą iš OPEC+ tėra manevras, kuriuo siekiama priversti kitus aljanso narius derėtis dėl gavybos lygių, ar tai yra reali politinė diskusija, pažymi „Bloomberg“.

JAE oficialūs atstovai viešai nesako, jog šalis svarsto savo narystę OPEC+, jau nekalbant apie tai, kad ji planuoja trauktis iš aljanso, ir pareigūnai su agentūra kalbėjo anonimiškai.

Įtampa Rijado ir Abu Dabio santykiuose auga nuo vasaros pabaigos, kai JAE padidino gavybą, pažeidę pagal OPEC+ susitarimą nustatytą kvotą, ir sulaukė griežto Saudo Arabijos įspėjimo.

Dabar įtampa, regis, dar padidėjo, nes JAE politikai vis labiau nepatenkinti gavybos kvotų paskirstymu, kurį laiko nesąžiningu, rašo „Bloomberg“.

Anksčiau šiais metais OPEC+ priėmė istoriniu vadinamą sprendimą sumažinti „juodojo aukso“ pasiūlą ir kompensuoti pandemijos poveikį paklausai.

Tačiau analitikai sako, jog bet kokie aljanso skilimo požymiai gali pakirsti naftos rinką, kuri ir šiaip yra trapi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas