Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonija ketina riboti anglimis kūrenamų jėgainių finansavimą užsienyje

Japonija ketvirtadienį pareiškė, kad dėl su aplinkosauga susijusių priežasčių griežtins reikalavimus investicijoms į užsienio šalių jėgaines, kurios yra kūrenamos anglimis, tačiau nesiryžo visiškai nutraukti vyriausybės atliekamo tokių projektų finansavimo.
Japonijos vėliava
Japonijos vėliava / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Trečią pagal dydį ekonomiką pasaulyje turinti šalis sulaukia daug kritikos dėl to, kad finansuoja projektus, skirtus statyti anglimis kūrenamas jėgaines Japonijoje ir užsienyje, ypač Pietryčių Azijoje.

Ūkio, prekybos ir pramonės ministras Hiroshi Kajiyama žurnalistams teigė, jog vyriausybė „nusprendė sugriežtinti“ investicijų rėmimo taisykles.

Pasak Hiroshi Kajiyam, šalys, siekiančios investicijų, turėtų keisti savo „elgesį“ ir judėti anglies dioksido mažinimo link, tačiau pridūrė, kad naujoji politika nėra skirta sumažinti finansavimą.

„Pasaulyje yra besivystančių valstybių, kurios gali gali naudoti tik anglis kaip energijos šaltinį“, – pridūrė ministras.

Platesnės informacijos iš karto nebuvo pateikta.

Šiuo metu vyriausybė teikia finansavimą Japonijos įmonėms, jei jų projektai atitinka tam tikrus kriterijus – pavyzdžiui, kai užsienio šalis neturi kitų galimybių ir yra priversta rinktis anglis dėl ekonominių priežasčių.

Nevyriausybinė organizacija „Global Energy Monitor“ praėjusiais metais teigė, kad Japonija suteikė daugiau kaip 4,8 mlrd. JAV dolerių finansavimą akmens anglimis kūrenamoms elektrinėms užsienyje, ypač Indonezijoje, Vietname ir Bangladeše.

Tuo tarpu nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos „Kiko Network“ direktorė tarptautiniams reikalams Kimiko Hirata teigė, kad naujasis investavimo sprendimas yra „labai svarbus“.

„Anglimis kūrenamos elektrinės buvo Japonijos infrastruktūros eksporto ramstis“, – teigė ji naujienų agentūrai AFP.

Visgi organizacija „Greenpeace“ kritikavo sprendimą kaip nepakankamą, sakydama, kad jis neiliustruoja „jokios aiškios politikos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas