Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeigu Škotija būtų tapusi nepriklausoma, dabar būtų finansinėje duobėje

Naftos gigantė BP nusprendė mažinti darbuotojų skaičių Šiaurės jūroje – bus atsisakoma 600 darbo vietų. „The Telegraph“ rašo, kad tai – dar vienas įrodymas, jog atsiskyrimui nuo Jungtinės Karalystės pritarusi Škotija būtų susidūrusi su didelėmis finansinėmis problemomis.
Škotija
Škotija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš pusantrų metų Škotijos nacionalistai prognozavo antrąjį naftos bumą – ir žadėjo, kad gausius naftos telkinius Šiaurės jūroje turinti Škotija po nepriklausomybės galėtų tapti viena turtingiausių valstybių pasaulyje. 

Tačiau dabar BP paskelbė, kad 600 darbo vietų bus atsisakyta per ateinančius dvejus metus. Tą daryti naftos gigantę verčia sunkėjančios sąlygos industrijoje ir neįtikėtinas naftos kainų kritimas – barelis naftos kainuoja vos apie 30 JAV dolerių.

BP Šiaurės jūroje pasiliks apie 2,4 tūkst. darbuotojų. Įmonė darbo vietas mažinti ketina visame pasaulyje. „Oil and Gas UK“ skaičiuoja, kad pradėjus kristi naftos kainoms darbo dėl to yra netekę apie 65 tūkst. žmonių.

Kai 2014 m. Škotija rengėsi referendumui dėl nepriklausomybės, Škotijos Nacionalinė partija (SNP) rengė ekonomines prognozes remdamiesi tuo, kad barelis naftos kainuos apie 100 JAV dolerių. 

Konservatorių partijos Škotijos parlamente narys Alexas Johnstone'as pareiškė, kad BP pranešimas apie darbo vietų mažinimą rodo, kokioje betvarkėje finansiškai būtų Škotija, jeigu „mes būtume nulunatikavę į nepriklausomybę“. 

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Naftos gavyba Šiaurės jūroje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Naftos gavyba Šiaurės jūroje

„SNP teigė, kad naftos industrija Škotiją paverstų finansiškai saugia, ir dar praėjusią savaitę kai kurie jų aiškino, kad nėra jokios krizės“, – teigė jis.

Praėjusią savaitę SNP narys Dennisas Robertsonas suglumino savo žodžiais, kad naftos industrija klesti. Atsakydamas į kritiką, kad SNP nepakankamai daro tam, kad padėtų darbo netenkantiems naftos sektoriaus darbuotojams, jis pareiškė: „Nėra jokios krizės. Mes iš Šiaurės jūros išgavome daugiau naftos nei kada nors anksčiau. Turime profesionaliausią darbo jėgą ir ši sritis Šiaurės jūroje klesti.“

Šiuos žodžius aiškiai paneigia statistika. „Scottish Business Monitor“ paskelbė, kad paskutinį 2015-ųjų ketvirtį Škotijos ekonomika žymiai sulėtėjo – daugiausiai dėl to, kad su itin sunkiais laikais susidūrė naftos ir dujų įmonės.

Gruodį tuometinis britų verslo reikalų ministras Nickas Bolesas pareiškė, kad nepriklausome Škotija jau būtų bankrutavusi ir maldautų Tarptautinio Valiutos Fondo paskolos, nes prognozuojama, jog Škotijos valstybinio sektoriaus skola iki šio dešimtmečio pabaigos gali pasiekti 50 mlrd. svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento