Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš akcizą dujų balionams protestuojanti „Jozita“ sulaukė atkirčio, kad gina Kremliaus eksportą

„Jozitos“ degalinių tinklo savininkas, savo protestą prieš tai, kad į balionus išpilstytoms naftos dujoms nuo sausio nebetaikoma akcizo lengvata, išreiškė įrašu čekyje, kuriame nurodyta, kad akcizą įvedė Tėvynės sąjungos-konservatoriai. Jis sulaukė palaikymo iš dalies politikų, tačiau ir kritikos, kad gina Kremliaus eksportą.
Avarijos vietoje
Dujų balionai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Verslininkas apkaltino konservatorius

Nuo šių metų sausio naftos dujoms, kurios yra išpilstytos į balionus, nebetaikoma akcizo lengvata. Dėl šios priežasties 50 litrų dujų balionas pabrango 8 eurais, o tuo nepatenkintas „Jozitos“ degalinių tinklo savininkas išreiškė savo protestą atspausdindamas neįprastą čekį. „Tėvynės sąjungos-konservatorių įvestas akcizas dujoms buičiai – 8 eurai už 21 kg“ – tokia atskira eilutė nurodoma prie produkto kainos.

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta „Jozitos“ degalinių tinklo kvitas, kuriame nurodyta, kad pirkėjas įsigijo du dujų balionus po 18 eurų, kurie kainavo 36 eurus. Tačiau čekyje išskiriama, kad pirkėjui teko atseikėti dar 16 eurų „Tėvynės Sąjungos-konservatorių įvestam akcizui dujoms buičiai“.

Lietuvoje priimtas įstatymas nuo šių metų sausio 1 d. įvesti 304,10 eurų tonai akcizo mokestį suskystintoms naftos dujoms, naudojamoms maisto gamybai, šildymui ir kitų būtiniausių poreikių tenkinimui. Iki šiol šiam produktui galiojo nulinis tarifas, tad įvedus akcizą dujų balionai pabrango 8 eurais.

Protestą dėl naujo mokesčio išreiškęs „Jozita“ degalinių tinklo direktorius Jonas Jokubauskis 15min pakomentavo tokį sprendimą: „Jei tamsta įvestumėte mokestį, aš parašyčiau, kad jūs įvedėte mokestį. Bet jūs negalit. Tai ir nerašau. Kas gali, tas gali. Jei kleckus kepei už 18 eurų, o dabar kepi už 26 eurus, tai ar patenkinta tamsta, ar ne? Jei nepatenkinta, aš ir parašau. Jei būtų mūsų Vyriausybė liuksusova, taip ir parašyčiau“, – komentavo verslininkas.

Ministras: apmokestintas Kremliaus eksportas

Į šį verslininko veiksmą sureagavo aplinkos ministras liberalas Simonas Gentvilas.

„Nuo karo pradžios suskystintų naftos dujų importas iš rusijos augo 700%. Ta pati „Jozita“ nesikuklina pripažinti, kad perka dujas iš ten. O čia matai, Vyriausybė ėmė jiems dar trukdyti, mat.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Simonas Gentvilas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Simonas Gentvilas

SND yra ES nesankcionuota prekė, todėl cisternomis vis intensyviau importuojamos. BNS Lietuva apie tokių verslų moralę rašė nekart: https://m.kauno.diena.lt/.../rusisku-snd-importas...

Todėl ir buvo imtasi tokio griežto akcizo pakėlimo SND, apmokestinant Kremliaus eksportą. Ir tai labai teisingas sprendimas.

Lygiagrečiai beveik 2300 daugiabučių namų jau pasikeitė dujų balionus į elektrines virykles Energetikos ministerijos parama per paskutinius 5 metus. Gyventojai nebuvo palikti nuošaly.

Šiandien klausimai turėtų būti keliami ne Vyriausybei, o toms šalies Jozitoms, kodėl jos prekiauja su su rusija“, – „Facebook“ rašo ministras.

M.Nagevičius: už šį sprendimą balsavo dauguma Seimo narių

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius taip pat sukritikavo „Jozitos“ vadovą.

„Jozitos“ „išmintingas“ kvitas iš ties yra visai nebloga reklama Tėvynės Sąjungai-konservatoriams, kurie išties palaikė importuojamo (vis dar tam tikrai atvejais ir iš Rusijos) iš naftos gaminamo labai intensyviai prie klimato kaitos prisidedančio kuro apmokestinimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Martynas Nagevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Martynas Nagevičius

Bent jau sąmoningų Valstybės piliečių, suprantančių kodėl reikia mažinti valstybės energetinę priklausomybę ir įtaką klimato kaitai, akyse.

Čia reikia suprasti: naftos degalų vartojimas turėtų smarkiai mažėti, būtent toks yra nacionalinis Lietuvos interesas.

Taip, galima diskutuoti – kokiomis priemonėmis tai reikia skatinti, ar tikrai pakanka vien tik „diržo“ motyvacijos, gal būt reikia kartu siūlyti (ir yra siūloma) daugiau „pyrago“ motyvacijos, subsidijuojant priemones, mažinančias naftos degalų vartojimą, bet tikslas yra aiškus: valstybės interesas yra pasiekti, kad iš „Jozitos“ naftos degalus pirktų kiek galima mažesnėmis apimtimis.

Ir aišku, kad „Jozita“, kurios verslas pardavinėti šiuos degalus, pyksta, kai norima sunaikinti jos verslą

Bet nuo to Seimas nepasidaro neteisiu.

Ir tikrai nereikia visos garbės (aš čia rimtai, nes tai stiprios politinės valios nepopuliarus sprendimas, kurio negalima negerbti) atiduoti vien tik konservatoriams. Už šį sprendimą praeitą pavasarį balsavo dauguma Seimo narių. Ir pagarba jiems“, – rašo „Facebook“ M.Nagevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas