Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinėje Karalystėje kuriamos „šiltos erdvės“ – patalpos, kuriose galės pasišildyti neturtingi gyventojai

Tūkstančiai savanorių, labdaros organizacijų ir vietos valdžios institucijų Didžiojoje Britanijoje susivienijo tam, kad šią žiemą pasiūlytų šiltas patalpas žmonėms, neišgalintiems susimokėti už šildymą, rašo „The Guardian“. Tokių vietų, į kurias atėjusiems gyventojams bus pasiūlytas ir karštas gėrimas, registruota jau beveik tūkstantis.
Moteris šildosi rankas prie šildytuvo
Moteris šildosi rankas prie šildytuvo / Shutterstock nuotr.

Šiuo metu tinklalapyje Warmwelcome.uk jau užregistruota 971 tokia vieta. Ambicingo projekto, kurį parėmė buvęs ministras pirmininkas Gordonas Brownas, idėja – šioje svetainėje žmonės galės ieškoti vietos, kuri yra „nemokama, šilta, svetinga ir saugi“, rašo „The Guardian“.

Daugelis vietos valdžios institucijų taip pat rengia patalpų, kuriose galima pasišildyti, katalogus.

Siūlomų erdvių tipai labai skiriasi. „Turime boulingo klubų, kriketo klubų, šįryt gavome užklausą iš regbio klubo, vietos bibliotekų, sergančiųjų vėžiu tarnybų, daug religinių grupių ir bendruomenių salių. Mažiausia, ko mes prašome, tai pasirašyti mūsų chartiją, kad jie suteiks patalpas, kurios, žinoma, bus šiltos, taip pat svetingai priims žmones ir nemokamai pasiūlys karšto gėrimo“, – sako Gateshead tarybos projekto vadovė Alison Dunn.

Kai kuriose erdvėse bus galima užsiimti įvairia veikla, pavyzdžiui, rengti nemokamus kino vakarus. Kitų „šiltų erdvių“ savininkai planuoja pasistengti, kad jų patalpos atrodytų kaip svetainė su sofomis ir minkštais baldais. Kai kurios bus pritaikytos namuose dirbantiems žmonėms – jose veiks geros kokybės belaidis internetas, bus nemokami įkrovimo taškai.

Bibliotekos ir muziejai taip pat ruošiasi vartotojų, ieškančių šilumos, antplūdžiui. Isobel Hunter iš „Libraries Connected“ sako: „Kadangi dirbame daug ilgiau nei daugelis kitų organizacijų, galime tapti svarbia šios iniciatyvos dalimi.“

Tiesa, kaip pastebi „The Guardian“, tikėtina, kad dauguma šiltųjų erdvių veikia tik dieną, o vakarais, kai šildymo poreikis, ko gero, yra didžiausias, duris atvers tik nedaugelis. Kaimiškose vietovėse gyvenantiems asmenims bus sunkiau surasti tokias patalpas, nes daugelis vietinių bibliotekų užsidarė, o muziejai dažniausiai veikia didesniuose miestuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito