Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07

Kaimynai kalba apie naujus branduolinius reaktorius: ar atomas gali atgimti ir Lietuvoje?

Aukštų elektros energijos kainų fone vis dažniau kalbama apie galimybę elektrą gaminti iš atomo. Vis dėlto panašu, kad tradicinės atominės energetikos traukinys nuvažiavo ir dabar laukiama karščiausios atominės industrijos naujienos – mažųjų modulinių reaktorių (SMR). Estijos ir Lenkijos kompanijos pasirašo sutartis su šių reaktorių gamintojais, tačiau realaus pavyzdžio, ką gali šie reaktoriai ir ar jie atitinka gamintojų pažadus, kol kas nėra. Kaip reikėtų elgtis Lietuvai?
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Nors Estija niekada neturėjo atominės elektrinės, šiaurės kaimynai, regis, šiandien apie tai galvoja daugiausiai iš visų trijų Baltijos valstybių.

Jau 2023 m. pabaigoje Estijos parlamentas ir Vyriausybė turėtų sulaukti branduolinės energijos darbo grupės ataskaitos, kurioje bus nustatyta, ar branduolinė energetika yra suderinama su Estijos energetine strategija. Pranešama, kad šią ataskaitą grupė pateiks pusmečiu anksčiau, nei buvo planuota.

123rf.com nuotr. /Atominė energetika
123rf.com nuotr. /Atominė energetika

Kol laukiama minėtos ataskaitos, kitų naujienų netrūksta: atominės energetikos plėtros galimybes Estijoje nagrinėjanti privati bendrovė „Fermi energia“ rugpjūčio pabaigoje pasirašė tarpusavio supratimo memorandumą su JAV kompanija „Nuscale Power“.

Šis vardas girdėtas ne vienoje Europos šalyje. Mažus modulinius reaktorius (angl. small modular reactors, SMR) gaminti ketinanti įmonė šių metų vasarį paskelbė, jog su Lenkijos koncernu KGHM pasirašė sutartį, kuria inicijuojami darbai siekiant pastatyti pirmuosius šalies SMR.

SMR yra iki 300 MW galios branduoliniai reaktoriai. Tai – beveik trečdalis elektros generavimo pajėgumų, lyginant su tradiciniais branduoliniais reaktoriais. Santykinai nedidelė galia lemia tai, kad tokie reaktoriai pastatomi greičiau ir pigiau nei įprastiniai, bent jau taip žada juos projektuojančios įmonės.

Nors panašūs memorandumai dar toli gražu nereiškia, kad Estijoje kada nors išdygs mažos galios branduolinis reaktorius, estai taip pat yra pasirašę panašaus tipo susitarimus su kitomis pasaulio branduolinių technologijų gamintojomis – 2019 m. ketinimų protokolas pasirašytas su Lietuvoje atominę elektrinę statyti ketinusia amerikiečių ir japonų „Hitachi GE“ bei Didžiosios Britanijos ir Kanados bendrove „Moltex Energy“, 2021 m. su britų „Rolls-Royce“.

Šių metų balandį pasirašyta dar viena sutartis su Kanados bendrove „Laurentis energy partners“, kurie teikia su SMR technologijų diegimu susijusias paslaugas.

Jei atominės energetikos klausimas Lietuvos viešojoje erdvėje daugiausiai atgijo dėl Rusijos vykdomo energetinio šantažo nulemto astronominio elektros kainų šuolio, didesnis Estijos susidomėjimas branduoline energetika bręsta jau kelerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito