Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras, Izraelis ir Graikija telkia dėmesį į bendradarbiavimą energetikoje

Kipras, Graikija ir Izraelis pirmadienį Nikosijoje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime susitarė stiprinti regioninį bendradarbiavimą energetikos srityje ir daugiausiai dėmesio skirti eksportui į Europą, ypač gamtinių dujų ir atsinaujinančių energijos šaltinių.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Aštuonerius metus trunkanti šios trijulės regioninė partnerystė grindžiama rytinės Viduržemio jūros regiono dalies energetiniais ištekliais bei tiekimo saugumu Europai.

Izraelis jau eksploatuoja jūroje esančius dujų telkinius, o Kipras turi iki šiol nepanaudotų energetinių turtų. Abi šalys ieško būdų suvienyti jėgas, kad galėtų eksportuoti gamtines dujas į žemyninę Europos dalį.

Anot po susitikimo išplatinto oficialaus pranešimo, lyderiai išreiškė siekį skatinti „energetikos sinergiją“, sujungiant tris valstybes elektros jungtimis ir dujotiekiais.

Vienas planų – dujotiekis nuo Izraelio naudojamų telkinių iki Kipro, kur dujos būtų skystinamos ir gabenamos laivais į žemyninę Europą.

Kipras, Graikija ir Izraelis taip pat dalyvauja projekte ilgiausio ir giliausio pasaulyje 2 000 megavatų povandeninio elektros kabelio „EuroAsia Interconnector“, sujungsiančio šių trijų valstybių elektros tinklus su žemynine Europa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas